Horváth László Attila újabb sikere a POSZT-on

A közönségzsűri különdíját kapta a Pécsi Országos Színháztalálkozón a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadása, az ebben nyújtott játékáért pedig Horváth László Attila a színészzsűri Legjobb férfi alakításért járó különdíját vette át a napokban.

Jászai Mari-díjas művészünket nem először részesítették itt elismerésben: 2016-ban neki ítélték a Básti Lajos-díjat. Lackó – ahogyan a legtöbben nevezik – gyakorlott POSZT-oló, hiszen társulatunk tagjaként fél tucatszor vett részt az ország legrangosabb színházi eseményén.

Először akkor szerepeltem az országos színházi találkozón, amikor még nem Pécs volt a helyszíne.

– nyilatkozta lapunknak.

A Szász János rendezte Ványa bácsival léptünk fel, majd Weöres Sándor A kétfejű fenevad című művével, a Koccanás című tragikomédiával, Tamási Áron színművével, az Énekes madárral, 2016-ban pedig az Ivo Krobot által színre vitt Túl zajos magánnyal. A pécsi színház jóval nagyobb, mint a nyíregyházi, itt a pódium előtt van egy nagy zenekari árok, tehát távolabb voltunk a közönségtől, mint otthon, de ettől függetlenül kifejezetten jól sikerült a bemutatkozásunk, minden a legnagyobb rendben volt. A kollégáim előző nap érkeztek kilencórás utazást követően a baranyai városba, ahol egy szállodában pihenhették ki magukat. Én a Pécstől 60 kilométerre élő édesanyámtól jöttem az előadás napján. Egy órától kezdődött a „lejárópróba”, este nyolctól pedig játszottunk.

A „kakasülő” is tele volt

Mint megtudtuk, zsúfolt nézőtér fogadta őket. Még az egyébként nem használt, nagyon magasan lévő „kakasülő” is tele volt, ahogyan a zenekari árok. Mindannyian nyugodtan, kiváló hangulatban játszottak. Pedig Horváth László Attila tart a vendégjátékoktól, mert az előadás kikerül a megszokott, optimális helyszínéről, előfordulhatnak az új környezetben nehézségek. Nagyszerű élmény számára, hogy ilyen alkalmakkor találkozhat az ország különböző tájain játszó kollégákkal. A szabadtéri büfében állt most egy zongora, egy pár énekelt, s a színészeink is csatlakoztak hozzájuk.

A Mohácsi János rendezte Illatszertárt még bemutatják a napokban Budán a Városmajori Szabadtéri Színpadon is, majd július elején játssza Zsámbékon a Sirályban Szorint a Kortársunk Csehov elnevezésű minifesztiválon a marosvásárhelyi színházzal, „beugróként”. Ebben az évadban az Illatszertár mellett a másik premierje a Don Carlos volt, amelyben Fülöp királyt alakította. Ezeken kívül az elmúlt évadokban bemutatott előadások közül játszott még a Szibériai csárdásban, a Főfőnökben és az általa különösen kedvelt Emilia Galottiban.

Kerek lesz az új évad

Befejeztük már a próbáit Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabjának, amelynek rendezője Keresztes Attila. Csak fel kell újítani kicsit a nyár végén a szeptember 7-ei premierig, ami a Krúdy Kamarában lesz.

– folytatta.

A következő évadban először lesz egy kis szerepem a Macbeth-ben, amit Horváth Illés, a Pesti Magyar Színház művésze rendez. Ő játszotta a fiamat a Don Carlosban. Ezt követően a Balfácánt vacsorára! című vígjátékban én leszek a címben jelzett Balfácán, Verebes István rendezésében. Nagyon örülök, hogy ismét találkozunk, ahogyan annak is, hogy Csehov Manójának Tasnádi Csaba a rendezője. Így lesz számomra igazán kerek az új évad.


Sz. Kántor Éva