Horthy hagyaték – Nagy értékű ajándékot kapott a Jósa András Múzeum
Fotók: Szarka Lajos

Igazán jelentős hagyatékkal gyarapodott a Jósa András Múzeum. Horthy István egykori nyíregyházi ügyvéd és jegyző unokája különböző iratokat, festményeket és egy díszmagyar viseletet is az intézménynek ajándékozott.

Ünnepnap a mai az intézmény életében – ezt mondta dr. Rémiás Tibor igazgató, amikor arról az ajándékozási szerződésről tájékoztatta a sajtót, amelyet Hasznos Andrással, a Horthy család leszármazottjával kötöttek. A hagyaték egy részét szerda délelőtt mutatták be a Jósa András Múzeumban.

Ez egy nagyon sokrétű hagyaték, bútorzattól kezdve iratok, kitüntetések, festmények, díszmagyar – ezek mind a Horthy-családnak a hagyatékát képezik, akiknek ugye nyíregyházi és szabolcsi vonatkozásai is vannak. Egy nagy előny nekünk, hogy ide került hozzánk. Lesz is vele feladat, mert olyan állapotban kerültek be, hogy ezeket restaurálni kell” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Első lépés a restauráció

Többek között textil, papír és fém eszközöket, anyagokat is restaurálni kell. Ehhez a nagy munkához a feltételek nagyrészt biztosítottak helyben, a Jósa András Múzeumban, de nem kizárt, hogy néhány tárgyat Budapestre vagy egy másik nagyobb restaurátorműhelybe kell majd szállítani. A Horthy-családnak két ága van, az ifjabbik ág Bereg megyében, illetve Nyíregyházán élt, Horthy István ügyvéd és közjegyző volt, családi sírja az Északi temetőben található.

Nagy értéket képvisel

Ez a Horthy hagyaték igazán nagy értékkel bír – állítják a szakemberek.

Azért is fontosak ezek a tárgyak, mert ez egy nyíregyházi család hagyatéka, aki elszármazott a városból a második világháború után, de most egy szép hagyaték kerül be a Jósa András Múzeumba. Ez egy számottevő hagyaték lesz a történeti gyűjteményben” – mondta Mohácsi Endre, az intézmény történeti osztályának vezetője.

Véletlen találkozás

Komiszár Dénes helytörténész hosszú évek óta foglalkozik a Horthy család történetével, olyan újdonságokat is publikált korábban, amelyek a család számára is meglepő információk voltak. Tavaly ősszel, halottak napján találkozott Horthy István unokájával, Hasznos Andrással és feleségével.

Pont a családi sírnál összetalálkoztunk, ők lejöttek Budapestről kicsit rendbe tenni a sírt, én pedig szintén a sírhoz indultam és a véletlen folytán találkoztunk, beszélgettünk. Tudtak a könyvem létezéséről, meghívtak magukhoz Budapestre és akkor mutatta be nekem András az édesapjának, illetve a nagyapjának a hagyatékát, amit ő megőrzött és tulajdonképpen ekkor kezdtünk el gondolkodni arról, hogy az Andrásnál lévő hagyatékot azt hogy tudnánk elhelyezni közgyűjteményben és milyen formában” – mondta Komiszár Dénes helytörténész.

A család korábbi nyíregyházi kötődése miatt Hasznos András elfogadta azt a javaslatot, hogy a Jósa András Múzeumba kerüljön a hagyaték.

Hasznos-Horthy család

Horthy István unokája azt is elárulta, nagyapja egy titkos szobában őrizte ezeket a tárgyakat. A háború utáni években a család nem használta a Horthy nevet, a Hasznos családnévvel éltek a leszármazottak, akik sokáig nem is tudhattak a családjuk múltjáról az akkori politikai helyzet miatt. Hasznos András édesapja majd az ’50-es évek második felében mesélt nekik a családjuk igazi történetéről.

1954-ben, amikor nagyapám, Horthy István meghalt, akkor került át a hagyatéki anyag az ő lakásába és ekkor hallottunk először erről. Én pedig nem értékelve ezt az anyagot, amit nem is tudtam, hogy hány darab, megtaláltam a díszmagyarnak a csizmáját és lévén, hogy én sportlovas voltam egy ideig, az erre való felkészülés időszakában ameddig nem volt megfelelő öltözékem, elbitoroltam ezt a csizmát. Meg is látszik rajta, hogy hogy néz ki a csizma, szét van lovagolva, hogy úgy mondjam, rossz állapotban van, de bízom benne, hogy valamelyest sikerül ezt helyreállítani itt a restaurátoroknak” – mesélte Horthy István unokája, az adományozó Hasznos András, aki húgával és fiával is egyeztetett, mielőtt a hagyatékot a múzeumnak ajándékozta.

Hasznos András a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, édesapja számára is bizonyos elégtétel lehet, hogy ilyen módon visszatérhetett Nyíregyházára és a Jósa András Múzeum őrzi a továbbiakban a családi hagyatékot. A múzeumi évkönyvben egy külön blokkban jelenik meg a Horthy hagyaték, a későbbiekben pedig a közönség is láthatja majd, az sem kizárt, hogy a várostörténeti kiállítás bővül majd a most ajándékba kapott tárgyakkal.

Kapcsolódó galéria

Horthy hagyaték a Jósa András Múzeumnak