Horányi Juli ruháit viselik színészeink

A színház iránti rajongás a családjukban az „alapfelszereltség” része, hiszen az édesanyja jelmeztervezõ volt, az édesapja színész, az Esztergomi Várszínház igazgatója. Bár Juli már a középiskolában is imádta a zenét, magánénekórákra járt, mégis látványtervezõ szakon szerezte diplomáját Kaposvárott, ahol díszlet- és jelmeztervezést egyaránt oktattak. Mint lapunknak elmondta, szívesebben koncentrál egyszerre csak az egyik dologra, mert az energiáit nagyon megosztja, ha a teljes látvány az õ felelõssége, fõleg, amióta zenei karriert is épít mellette.

– Eddig több mint húsz színházi produkcióban vettem már részt díszlet-, illetve jelmeztervezõként. Elõször 2008-ban a Szkénében dolgoztam a Rusznyák Gábor rendezte Vérnász címû elõadásban, melynek fõszerepét Tóth Ildikó alakította. Nagyon szép produkció volt, és én is jó kritikát kaptam a jelmezeimre.

– Dolgoztam az elmúlt évek során független társulatokkal is, mint a Gólem Színház, a Maladype, de terveztem már Szegedtõl Miskolcig, a Pesti Színháztól a Merlinig sok helyen. Nagyon emlékezetes számomra Nagyváradon A dzsungel könyve. Az elõadást édesapám, Horányi László rendezte, akitõl teljesen szabad kezet kaptam, és ezt nagyon élveztem. Szerintem izgalmas lett az általam megálmodott látványvilág.

 

Hegyi Barbarát is „öltöztette”

 

„Öltöztette” már többek között Bencze Ilonát, Murányi Tündét, Ladányi Andreát, egy alkalommal, a Színházak Éjszakáján pedig a Vígszínházban készítette a jelmezeit egy Eszenyi Enikõ rendezte mûsornak, amiben az akkori szinte összes társulati tag szerepelt, például Hegyi Barbara, Börcsök Enikõ, Lengyel Tamás, Kútvölgyi Erzsébet. Hajdan az édesanyja tervezett Békéscsabán egy Csizmás Kandúr elõadást, amiben színházunk mûvésze, Puskás Tivadar is játszott. Akkor ismerte meg a fiát, az énekes, színész Puskás Petit. Nem sejtették, hogy egyszer majd egy színpadon fognak énekelni, hiszen Peti többször is meghívta azóta a zenekarába, a The Biebers-be, s közös daluk is született. A most bemutatandó Függöny fel! címû bohózat rendezõje Puskás Tivadar, akinek javaslatára bízták meg Julit a jelmeztervezõi feladatokkal. Mint kérdésünkre elmondta, nem elõször dolgozik városunkban.

 

Itt lesz a premieren

 

– Nyolc éve már jártam itt; akkor egy tervezõnek segítettem. Nagyon jó hangulatú munkafolyamat volt, és így örömmel tértem vissza. A tervezés során elõször elolvasom a szövegkönyvet, illetve ha készült belõle film, mint például ebbõl a darabból, akkor megnézem. Ezután megbeszélem a rendezõvel, mik az elképzelései, majd elkezdek gyûjtõmunkát folytatni. Én elsõsorban fotókból, hangulatokból inspirálódom. Ennél a munkánál a street style-t, vagyis az utcai, de nagyon kreatív és divatos viseletekkel foglalkozó blogokat böngésztem át, mert olyan ruhákat szerettem volna, amik modernek, mégis egyediek, és annak ellenére, hogy maiak, kortalanok. A darab a 1990-es évek Angliájában játszódik. A ruhák ekkor nagyon jellegzetesek voltak, és most újra divatosak az akkori formák, színek, ilyen szempontból ez egy szerencsés egybeesés.

Mûvészeink közül Pregitzer Fruzsina, Fellinger Domonkos, Rák Zoltán, Dézsi Darinka, Szabó Márta, Tóth Zolka, Éry-Kovács Zsanna, Gulácsi Tamás, Tóth Károly és Puskás Tivadar viseli az általa megálmodott öltözékeket.

Sz. Kántor Éva

(Fotó: Gálos Viktor)