Honfoglalás kori kiállítás nyílik

Honfoglalás kori kiállításra készülnek a Jósa András Múzeumban. A tárlat anyagának alapját a szolnoki Damjanich János Múzeum honfoglalás kori vándorkiállítása adja, amelyhez az intézmény Egerből, Kecskemétről, Kalocsáról és a budapesti Nemzeti Múzeumból is kapott tárgyakat.

 

MÁRCIUS 11-ÉTŐL NYÍREGYHÁZÁN LÁTHATÓ A VÁNDORKIÁLLÍTÁS

 

A régészeti leletek már Magyarország több nagyvárosát bejárták, most Nyíregyházán is megnézhetik a látogatók.
– A kiállítás anyaga teljesen egyedi – mondta dr. Madaras László, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze, a kiállítás kurátora. – Olyan tárgyakat tartalmaz, amely máshol nincs. Ilyen például a soltszentimrei csontveretes nyereg vagy a Kárpát-medence egyetlen rovásírásos tegeze.

 

A JÓSA ANDRÁS MÚZEUM RÉGÉSZETI LELETEIT IS BEMUTATJÁK

 

A Jósa András Múzeum honfoglalás kori kincsei is előkerültek a raktárból, ezekkel egészül ki a vándorkiállítás. A restaurátorok megtisztították a leleteket, hogy a tárlaton a legszebb állapotukban csodálhassák meg azokat a látogatók. A múzeum honfoglalás kori gyűjteménye az ország leggazdagabb anyaga, abban minden korabeli tárgy megtalálható. A múzeum alapítójának, Jósa Andrásnak ugyanis egyik szenvedélye a honfoglalás kori leletanyag gyarapítása volt. A nyíregyházi tárlat így gazdag gyűjteményt mutathat meg a látogatóknak.

– Az utóbbi években került elő Tarpa határából egy honfoglalás kori temető, annak a leglátványosabb, ezüstből, aranyozott ezüstből készült leletei lesznek kiállítva – mondta Jakab Attila régész, a Jósa András Múzeum osztályvezetője. – Régebbi anyagokból pedig olyan tárgyakat készítettünk elő, mint például a Gégényből származó ezüst csésze, ami ritkán látható a nagyközönség előtt.

 

TÁRLATVEZETÉSSEL, BEMUTATÓKKAL NYÍLIK MEG A KIÁLLÍTÁS

 

Az Árpád népe – Gyula népe című kiállítás megnyitóját március 11-én, pénteken tartják meg a Jósa András Múzeumban. A megnyitó napján tárlatvezetés és honfoglalás kori viseletbemutató várja az érdeklődőket. A látogatók betekintést nyerhetnek az íjkészítők, ötvösök és kovácsok munkájába, illetve találkozhatnak Mónus József hagyományőrző íjász, távlövő világbajnokkal. A kiállítás május 8-áig látható.

F. A.