Homokcsere a játszótéren – 86 helyszínen lát el közegészségügyi feladatot a NYÍRVV
fotó: Szarka Lajos

Több mint 200 köbméter homokot használ fel a NYÍRVV a homokozók földjének frissítésére. A városüzemeltetési társaság egészségügyi okok miatt minden tavasszal elvégzi ezt a feladatot Nyíregyháza 86 helyszínén.

Napok óta dolgoznak a NYÍRVV munkatársai a játszótereken, a tavaszi időszakban minden játszótéren lecserélik a homokot. A város közterületein összesen 101 játszótér van, ezek közül 86 helyen homokozó is. A homokcsere minden évben esedékes a gyermekek egészségéért.

200 köbméter homok

A mostani közegészségügyi feladatokhoz több mint 200 köbméter sárga homokot használ fel a városüzemeltetési társaság. A képeken is látszik, hogy a homokozókban nem egyengetik el a földet, ennek is megvan az oka.

A játszótéren a homokozókban a homokot minden héten legalább egyszer fel kell kupacolni, tehát ez a mostani az ideális állapot. A gyerekek széttúrják és a kupacolás során az esetleges szennyeződéseket mindig eltávolítjuk a homokozóból” – nyilatkozta Kázmér László, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-fenntartási ágazatvezetője.

Tűzrakó helyek használata

A kedvező időjárás beköszöntével nemcsak a játszótéren lesz egyre nagyobb a forgalom, hanem a tűzrakó helyek iránt is egyre több az érdeklődő. Utóbbi használatához viszont engedélykérelmet kell benyújtani a NYÍRVV-hez. Családi és kisebb baráti összejövetelekhez, rendezvényekhez tökéletes helyszínt biztosíthatnak a Bujtosi Városligetben, az Erdei Tornapályán vagy a Kertvárosi Játszótéren és KRESZ-pályán található tűzrakó helyek. Az esemény kitűzött dátuma előtt legalább öt munkanappal kell a területfoglalási engedélyt megkérni a városüzemeltetési társaságtól. A kérelem letölthető a NYÍRVV honlapjáról.

Szabályok

Az élővilág érdekében néhány tűzvédelmi szabályt kötelező betartani minden kérelembenyújtónak: tűz csak a kijelölt helyeken gyújtható, őrzéséről és eloltásáról a tűzgyújtásra jogosult köteles gondoskodni, tájékozódni kell az esetlegesen érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról. Aki tüzet vagy tűzveszélyt észlel, és azt eloltani, illetve elhárítani nem tudja, köteles haladéktalanul a tűzoltóságot értesíteni.