Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) 2016-ban vezette be az éves érvényességű autópálya-matricák elővásárlási lehetőségét. Ennek megfelelően a következő évre szóló országos és vármegyei e-matricákat az utazóközönség már a megelőző év decemberében be tudja szerezni. A lehetőség egy kényelmi szolgáltatás, mely több időt biztosít éves vignettájuk megvételére a közlekedőknek, akik így elkerülhetik az év elején az értékesítőhelyeken jellemző sorban állást és felesleges várakozást. E-matricát nemcsak saját részre, hanem más járművére is lehet vásárolni, így egy országos vagy vármegyei vignetta a közelgő ünnepekre is hasznos ajándék lehet.

Az elővásárlás keretében megváltott 2024. évre érvényes éves autópálya-matricák 2024. január 1-én 0 órától használhatóak, akkortól biztosítanak úthasználati jogosultságot 13 hónapon át, egészen 2025. január 31-én éjfélig. Ennek megfelelően – bár a vásárlás 2023-ban történik – 2023. december 31-ig még nem használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

A NÚSZ Zrt. fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy e-matrica vásárlásakor minden esetben még a fizetés előtt ellenőrizni kell a matricához rögzített adatokat, akár személyesen egy benzinkúton, akár online a nemzetiutdij.hu oldalon vagy egy mobilalkalmazáson keresztül, akár SMS-ben történik a vásárlás. A következő adatokat szükséges ellenőrizni: rendszám, felségjelzés, díjkategória, és vármegyei matrica vásárlása esetén a vármegye neve.

A NÚSZ Zrt. a 2024-re érvényes autópálya-matricák elővásárlásához is a társaság nemrégiben megújult hivatalos honlapját, a nemzetiutdij.hu oldalt ajánlja, ahol egyszerűen, gyorsan és kényelmesen beszerezhető az úthasználati jogosultság. Bár az oldalon regisztráció nélkül is lehet vásárolni, célszerű mégis regisztrálni, mert így a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztés (pl. rendszámelírás, helytelen díjkategória rögzítése) lehetősége lényegében megszűnik. Ráadásul az e-matricát pluszköltségek nélkül lehet megvenni a NÚSZ Zrt. hivatalos oldalán.

Az éves érvényességű autópálya-matricákat egyre több járműre veszik meg a közlekedők az érvényességi idő kezdete előtt, az elővásárlás keretében. Míg 2020 decemberében mintegy 143 ezer, 2021 decemberében 162 ezer, 2022 decemberében pedig 187 ezer darab éves e-matrica talált gazdára. Az elővásárlási időszakban elkelt vignettáknak nagyjából 40 százaléka országos és 60 százaléka vármegyei érvényességű. A vármegyei matricák közül a Pest (2022. december: 59 ezer db), a Fejér (2022. december: 11 ezer db) és a Győr-Moson-Sopron (2022. december: 9 ezer db) vármegyére érvényesből fogy a legtöbb az elővásárlási időszakban.

A 2023. évre váltott éves (országos és vármegyei) matricák 2024. január 31-én éjfélig biztosítanak úthasználati jogosultságot a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon. 

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

kommunikacio@nemzetiutdij.hu