Hogyan születnek a lélekből csodák?

Vándorszínház érkezik a MŰvész Stúdió színpadára, s az árnyakból, bábukból álló társulat előadja a Koppélia című mesét, Hoffmann és Misa találkozásának történetét. A mese szerint Koppéliusz, az ezermester bábut készít. Azon mesterkedik, hogy Hoffmann, a harangöntő beleszeressen a lányba, s amikor életet lehel belé, saját lelkét lehelje ki. De nem ez történik. Mindketten élnek, egymásba szeretnek és összeházasodnak. Mert győz a jóság, a szeretet és a szerelem.

 

TÁNCSZÍNHÁZ ÉLŐ ZENÉVEL

 

A Koppélia című táncjátékot mutatta be a Móricz Zsigmond Színház társulata a MŰvész Stúdióban. A darab eredetileg egy francia zeneszerző három felvonásos balettje, amelynek szövegkönyve a német romantikus író, E.T.A. Hoffmann A homokember című elbeszélése alapján készült. A nyíregyházi előadás története és műfaja is más, táncszínház élő zenével.

[REKLAM]

– Tavaly szerencsém volt összeakadni egy fantasztikus nyíregyházi fiatalemberrel, Berki Armand zongoraművésszel, aki tavaly már segített a Seherezádé színre vitelénél – mesélte Krámer György rendező-koreográfus. – Úgy gondoltam, hogy az előadás teljes zenei anyagának összeállítását rábízom. Alapul vettük az eredeti, 19. századi zeneművet, Léo Delibes Coppelia című balettzenéjét, és mivel Hoffmann elbeszéléséről van szó, Offenbach Hoffmann meséi című operájából is van benne részlet, de Liszt- és Chopin-művek is felcsendülnek. Mind-mind romantikus, klasszikus zene. Érdekesség, hogy a teljes történet alatt élőzenét hallhat a közönség, Berki Armand végigjátssza az előadást.

 

PRÓBÁLJUK A JÓT ÉSZREVENNI

 

Koppélia története arra a kérdésre keresi a választ: aki rossz, vajon mitől lett gonosz, és tud-e jó lenni? A mese azt is megmutatja, mi a lélek és hogyan születnek a lélekből csodák.

– Alapvetően jók vagyunk. Ha valaki rosszat cselekszik, nem feltétlenül azt jelenti, hogy ő rossz ember, csupán azt, hogy ember – mondta Kuthy Patrícia, az előadás egyik főszereplője. – A mese azt sugallja, hogy próbáljuk a jót észrevenni, lássuk meg az apró jókat, a szépet, azt, hogy mi a boldogság. Lehet, hogy csak egy pici érintés, egy szó kell ahhoz, hogy egy ember újból jó legyen, vagy rájöjjön, hogy eddig rosszat tett.

A Koppélia című előadás főbb szerepeiben Kuthy Patríciát, Fellinger Domonkost és Lakatos Mátét láthatja a közönség a MŰvész Stúdióban.

F. A.