Hogyan készülj a nyelvvizsgára? – Workshop a Krúdy Gyula Gimnáziumban

 

A nyelvvizsga megszerzése elengedhetetlen a mai diákok számára, mind a továbbtanuláshoz, mind az elhelyezkedéshez. A kormány új nyelvvizsga-támogatásról szóló rendelet tervezete szerint, az első nyelvvizsga ingyenes lesz januártól. Akár 35 ezer forintos támogatást is kaphatnak azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat. A sikeres eredmény elérésében kiemelt szerepük van a felkészítő pedagógusoknak, ezért szervezték meg a Krúdy Gyula Gimnáziumban azt a módszertani workshopot, amelyen az ország egyik legtapasztaltabb tanárképző és tanár továbbképző szakembere és trénere tartott előadást.

Mi ezt workshopnak nevezzük, együttműködő, beszélgető együttlét tanárokkal. Hasonlóan vagy különbözőképpen gondolkodó tanárok közös gondolkodása. Konkrétan az Euro nyelvvizsga B2-es és a C1-es angol és német vizsgák hangsúlyait vitatjuk meg.

– mondta el Rádai Péter, az Euroexam tanárképző és tanár továbbképző trénere.

 

A hangsúly a kommunikációs készségre került

 

Az elmúlt időszakban átalakult a nyelvvizsga rendszer, a hangsúlyt a kommunikációs készségre fektetik leginkább a vizsga alkalmával, de a tanulásban és a tanításban is elsőbbséget kell adni, tette hozzá Rádai Péter. Ez azért van, mert a nyelvhasználónak ezekre a készségekre van a legnagyobb szüksége. A nyelvtannak és a nyelvhelyességnek már csak abban van szerepe, hogy hatékonyan tudja használni a kommunikáció során az adott nyelvet a használója. A Krúdy Gyula Gimnázium kiemelt figyelmet fordít a nyelvoktatásra, ezért is tartották a rendezvényt az intézményben.

 

Már nem cél, hanem eszköz a nyelvvizsga

 

Úgy gondoljuk, hogy ma, amikor a nyelvtudás már nem cél a mai fiatalok számára, hanem eszköz, hogy megvalósítsák továbbtanulási szándékaikat, illetve a pályájukon boldoguljanak, nagyon fontos az, hogy megfelelő módon tájékozódjanak azokról a lehetőségekről és azokról a nyelvvizsgákról, amelyekben próbára tehetik magukat, és megszerezzék a továbbtanuláshoz szükséges többletpontokat. Nekünk tanároknak azért fontos, hogy ne csak a módszertani eszköztárunk újuljon meg, hanem felelősségteljesen tudjunk segíteni őket a nyelvvizsga kiválasztásában, és az arra való felkészülésben is.

– mondta el Füzeséri Andrea, a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatóhelyettese.


A krúdys diákok száz százaléka rendelkezik nyelvvizsgával valamelyik nyelvből, de egyre jellemzőbb, hogy 11. osztályos korukban, már a második idegen nyelvből készülnek a nyelvvizsga letételére, tette hozzá Füzeséri Andrea igazgatóhelyettes.

 

Kanócz Rita