Hogy micsoda? Whiskey a Mikulásnak  és kenguruk húzzák a szánt?

 Ahány ország, annyi szokás. Így van ez a Karácsonnyal is. Még az időpont sem egyezik, az Ortodox Karácsony – például Szerbiában – január 7-re esik. De ennél is érdekesebbek azok a hagyományok, ahogy az egyes népek ünnepelnek.

Az Egyesült Államokban például a Mikulás hozza Karácsonykor az ajándékokat – Angliához hasonlóan a kéményen keresztül érkezik, de rövidebb a kabátja mint a brit társának – és a zoknikat, harisnyákat tölti meg. A Mikulásnak tejet és sütit készítenek ki. Az írek viszont a tej helyett whiskeyt, sört és rétest készítenek ki a Télapónak – arra felé úgy tűnik, az alkoholos italokat jobban kedveli a Mikulás.


A szánt általában rénszarvas húzza, de nem Ausztráliában! Itt nyolc fehér kenguru áll a szán előtt! Mivel itt ilyenkor nyár van, a kertben fogyasztják el a vacsorát az itt élők, majd fürdenek egyet a tengerben…

Új-Zélandon is hasonló a helyzet, itt a sonka és a sör az ünnepi étel valamelyik beach-en. Svédországban barna bab és hering kerül az asztalra, a lengyelek szeretik a kolbászt, a portugálok a szárított tőkehalat, az olaszok a lasagne-t. Utóbbi országban sok helyen nem Karácsonykor, hanem Vízkeresztkor adnak ajándékokat, és vannak olyan területek, ahol nem Mikulás, hanem boszorkány látogatja meg a gyerekeket, és nem virgácsot visz annak aki rossz volt, hanem szenet. Izlandon 13 manó rendszeresen megtréfálta a ott lakókat, de a Télapó megnevelte őket, azóta ajándékot visznek. Aki rossz volt, az krumplit kap. Spanyolországban a napkeleti bölcsek hozzák az ajándékot, Kenyában pedig a templomokat díszítik fel szalagokkal.


Betlehemben, Jézus szülőhelyén a Születés Temploma előtt tartanak egy lovas parádét, majd a templomban róják le tiszteletüket az itt élők. Egy ezüst csillag jelzi Krisztus születésének helyét, a keresztények pedig egy jászoljelenetet készítenek az otthonaikban.

Dankó László