Hiúzok – Már megtekinthető az új testvérpár

A karantén után az új kifutójukra kerültek a Nyíregyházi Állatpark új lakói, a vörösbundás hiúzok. A rendkívül kistermetű állatok nyugodt természetűek, legtöbbször egymás mellett láthatjuk őket, ahogyan kíváncsian figyelik a látogatókat.A vörösbundás hiúz testvérpárt látogattuk meg a Nyíregyházi Állatparkban, akik Csehországból érkeztek ide. Nevét bundája vörös színéről kapta a faj.

„Eleinte a testvérpár karanténban tartózkodott, de most már ide kikerültek a végleges helyükre, úgyhogy a látogatóink is megtekinthetik őket. Mi is csodálkoztunk a méretükön, hiszen ez a hiúzfaj a világon a legkisebb, mindössze 10 kg testtömegű egy ivarérett állat – tulajdonképpen dupla akkora, mint egy házi macska. Az állatok nagyon komfortosan érzik magukat, folyamatosan figyelgetik a látogatókat, és nagyon jól érzik magukat új otthonukban” – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető.

A karanténba kerülés alapvető protokoll az állatparkban minden új állat esetén, ez az időszak 3 hetes volt. Emellett az állatpark munkatársainak meg kellett szűkíteni a rácsokat a hiúzok kifutójának fenti tetőrészén, hiszen ez a faj sokkal kisebb termetű, mint a korábbi európai. Az állatok nagyon nyugodt természetűek, legtöbbször egymás mellett láthatjuk őket, amint kíváncsian figyelik a látogatókat.

Indián legendák szólnak róla

„Nagyon érdekes, mert Észak-Amerikában őshonos ez a faj, és számtalan indián legenda szól a ravaszságukról. Tulajdonképpen a mi népmesei rókánkat Észak-Amerikában ők testesítik meg, mert valóban nagyon ravaszak. Ehhez számtalan mitológiai történet is kapcsolódik. Például a pettyes bundát az egyik indián eposz szerint onnan kapták, hogy a parázs megperzselte a bőrüket” – mondta az osztályvezető.

Mindent megesznek, de a csirkehús a kedvencük

Ezek a hiúzok nem válogatósak, az ízeltlábúaktól kezdve a madártojásokon át, a kisemlősökig mindent elfogyasztanak. A kedvenc eledelük azonban a csirkehús.

„Mielőtt ideérkezik egy állat, minden esetben a tartó állatkerttel felvesszük a kapcsolatot, hogy addig a hiúznak mi volt a menüje. Mivel kistermetű állatokról van szó, napi 20–30 dkg csirkehúsnál vagy fürjnél többet nem fogyasztanak, de a természetben a szakirodalom alapján akár 5 kg-os zsákmányt is fogyasztanak” – ismertette az állatok táplálkozási szokásait Révészné Petró Zsuzsa.

Szórakozás és tanulás

Kifutójukat érdemes megnézni, hiszen amellett, hogy ezek igazán elragadó állatok, a járdák mellett találhatunk interaktív táblákat, amik a játszva tanulást segítik elő, itt az európai fajokról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók. Így aki bejárja a Nyíregyházi Állatparkot, megcsodálja a 35 hektáron élő 5000 állatot, nemcsak szórakozik, hanem tudással is gyarapodik.