Táncgála a Kölyökvárban
illusztráció

Izgalmas, érzelmes, látványos produkciókat mutattak be a nyíregyházi táncosok a határon túli nézőknek kedd délután a Kölyökvárban. A program célja volt, hogy a kárpátaljai táncosok – akik őrzik a hagyományainkat – jól szórakozzanak, érezzék, hogy figyelnek rájuk.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozata látta vendégül a Hagyományok Háza Kárpátalja Hálózatának Mentorprogramjában részt vevő csoportok fiatal táncosait, szüleit, és azon táncpedagógusokat, akik a határon túl is ápolják, őrzik hagyományainkat. A táncosok számára egész nap aktív programokkal készültek.

„A délelőtt folyamán nyílt órákon vehettek részt a táncművészeti tagozaton: klasszikus balett, illetve néptánc órán. Majd ezt követően megmutattuk a város nevezetességeit, ellátogattunk Sóstóra, megnézték a múzeumfalut” – mondta Csurák Ildikó Júlia, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának szakmai munkaközösségének vezetője.

Számos műfaj a színpadon

A napzáró gálaműsor neve a Versenygyőztesek Gálája. Ez a név jelzi, hogy olyan fellépők mutatták be tánctudásukat, akik a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Tánctagozatosai közül pályázati tanulmányi versenyeket nyertek. Ezen kívül az országos klasszikus balett, vagy modern táncversenyek győztesei is felléptek, bemutatták a szólista produkciókat is. A nézők láthattak lassú és friss csárdástól kezdve cigánycsárdásig számos műfajt. A program célja volt, hogy a kárpátaljai táncosok jól érezzék magukat, érezzék, hogy figyelnek rájuk, nagyra tartják, hogy a határon túl is ápolják a hagyományainkat.

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy őrizzük a hagyományainkat, akár határon belül, de határon túl is. És ebben segítsük a határon túl élő kisebbségeket” – mondta Csurák Ildikó Júlia.

Az anyaország nem feledkezett meg a határon túli magyarokról

 „Mindannyiunk kötelessége megőrizni a kultúránkat, az örökségünket a következő generációnak.” Így fogalmazott a műsor fővédnöke, Baracsi Endre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, mennyire fontos biztosítani a határon túli kisebbségeket afelől, hogy az anyaország nem feledkezett meg róluk, mindig szívesen látja őket. Fontos, hogy a kárpátaljai magyarok is segítsenek ápolni hazánk hagyományait.