Hit és áldozat a betegágy mellett – Magyar ápolók napja
Fotó: Illusztráció

Idén nem szerveztek nagytermi ünnepséget az első hazai főápoló születésnapján, Kossuth Zsuzsanna emlékére. Nem volt társasági koccintás és kézfogás. Szűk körben, szinte a szabadságharcos kihívásokat megélő ápolók és asszisztensek egy aprócska csapatát jutalmazták, de az ünneplés jelképesen a megyei intézmény valamennyi segítőjének szól.

 

Valóban hálával és köszönettel tartozunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak 3400 egészségügyi szakdolgozójának, akik tavaly március óta emberfeletti küzdelemben, a nap 24 órájában teljesítenek szolgálatot. A kórház közösségi oldalán is a betegágyak mellett segítő szakemberek jelennek meg az ünnepi alkalomra forgatott kisfilmben. A hagyományosan kitüntetett 25 ápoló idén jellemzően a COVID osztályok csapatából való. Tagjai annak a közösségnek, akik 1800-an nap mint nap a betegágyak mellett állnak. Most, amikor a járvány harmadik szakaszába indulunk, új kihívások várnak rájuk.

„Az a fajta önfeláldozó, embert, tehát egyént, családot, intézményt próbára tevő ápolói munka, asszisztensi munka tovább kell folytatódjon a betegek ellátása érdekében. Most ebben vagyunk benne, és próbálunk emlékezni. Azt érzem, hogy ebben a helyzetben, ami most egy világjárvány, az egész világot és Magyarországot is érinti, nem a pánik jellemző, inkább összekovácsolta ezt a társaságot. Mi nagy intézmény vagyunk. Fehérgyarmattól Nyíregyházáig. Mátészalka, Nagykálló, Vásárosnamény, és vannak a betegellátás miatt belső átvezényléseink. Ezekből azt lehet látni, hogy személyes kapcsolatok, barátságok alakultak ki. Összekovácsolódtak az ápolók, az asszisztensek. Most már nemcsak telefonból hallják egymás hangját, hanem tudják azt, hogy a telefon végén milyen kép, milyen ember jelenik meg, úgyhogy elindult egy nagy csapat kialakulása” – fogalmazott az ünnep kapcsán Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója.

„Ápolóink minden nap, minden egyes műszakban értünk dolgoznak és állnak helyt, amiért mindannyiukat tisztelet és megbecsülés illeti” – olvashatják Nyíregyháza polgármesterének aktuális üzenetét a közösségi oldalán.

Az ünnepen is szólni kell arról, hogy kielégítő körülmények között végzik áldozatos munkájukat az ápolók, hiszen a nyíregyházi tömbkórház megfelelő hátteret nyújt a gyógyító munkához. A tavalyi béremelést 2022 januárjában újabb követi, mely valamit ellensúlyoz a nehéz időkben, odaadó, humánus életükért.