Híres szakácsok tippjei, melyekkel elronthatatlan lesz a karácsonyi vacsora

Dec 23, 2021

Sztárszakácsok osztották meg kedvenc konyhai trükkjeiket, melyekkel saját mindennapjaikat is megkönnyítik. Az ünnepi menüsor elkészítése hosszadalmas és fárasztó, ám egy kis tervezéssel és az alábbi praktikákkal gyerekjáték lesz a karácsonyi vacsora összeállítása.

Az ünnepi asztalra készített ételek mennyisége túllő egy átlagos vacsorán, ezért a háziasszonyoknak egyszerre kell több mindenre figyelniük. Óhatatlanul is ott felejtünk a tűzön egy fogást, vagy éppen túl hamar elkészül, és kihűl, mire az asztalra kerül. Híres szakácsok osztották meg trükkjeiket a People magazinban, mellyel megkönnyítik a karácsonyi készülődést.

Robert Irvine sztárszakács

Bármilyen sült is kerül az ünnepi asztalra, a felvágása nagy koszt okozhat. A vágódeszkát tegyük egy nagy lapos serpenyőbe vagy tepsibe, ezen vágjuk fel a húst, így az összes szaft egy helyre folyik, és kevésbé lesz rendetlen és maszatos az egész konyhapult.

Ed Cotton vezető séf

A húshoz készített mártás nagyon könnyen megdermed, mire az étkezésre kerülne a sor. Amikor elkészül a szósz, még forrón öntsük egy termoszba, és címkézzük fel. A látvány nem érhet fel egy díszes tálba öntött mártással, ám az íz és állag mindent leköröz.

Rebecca Bills vezető cukrászmester

A sütemények tésztáját akár már karácsony előtt egy héttel is elkészíthetjük, így a nagy sürgés-forgásban eggyel kevesebb tennivaló akad. Sokféle tészta könnyebben kezelhető hidegen. A tészta összeállítása után alaposan csomagoljuk be a fagyasztani kívánt tésztát, hogy ne vegyen fel nem kívánt ízeket.

Pawan Pinisetti vezető séf

A legtöbb fűszer tartalmaz illóolajat, ezért ha használat előtt megpirítjuk, azzal „felébresztjük” az ízeket, ezáltal a megfűszerezett étel is ízletesebb lesz. Piríthatjuk egy serpenyőben, de akár sütőbe is tehetjük néhány percre.

Quentin Garcia vezető séf

A legutolsó dolog, amit az ember karácsonykor szeretne csinálni, az a takarítás, mosogatás. A tepsit béleljük ki alumíniumfóliával, majd sütőpapírral. Ezzel megakadályozzuk az ételmaradékok tepsire ragadását, a dupla védelem pedig a folyadékoktól is megvédi a tepsit, így rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak.

Emily Yuen vezető séf

Elcsúsztunk a készülődéssel, és nincs ideje megkelni a tésztának? A séf nagyszerű trükköt ismertet a kelesztés felgyorsítására. A kenyértésztát tegyük be a sütőbe (nem kell bekapcsolni), alá pedig helyezzünk egy tál forrásban levő vizet. A gőz felmelegíti a sütőt, de nem túlságosan, és megtartja a hőt. A tésztát így feleannyi idő alatt megkeleszthetjük.

Stefano Secchi séf

A fokhagyma kellemetlen szagot hagyhat a kézen, amit szappannal nehéz teljesen eltüntetni. Fogjunk egy rozsdamentes acélkanalat, és hideg víz alatt dörzsöljük a kezünkhöz fél percig, majd szappannal mossunk kezet. Kémiai reakció játszódik le, ami eltávolítja a szagot.

Amanda Cohen séf

A főzés végeztével tegyünk egy nagy lavórt a pultra, töltsük meg mosogatószeres vízzel, és minden koszos edényt tegyünk bele. Másnapra leáznak a makacs ételdarabok, így megspóroljuk a fárasztó sikálást.

Széll Tamás séf

Édesburgonya a vacsoraasztalon – Bár a sima és az édes is a burgonyafélék családjába tartozik, nem bánhatunk velük testvérként. Összetételükben és karakterükben is másak, utóbbi jellemvonásai az ősz kedvencére, a sütőtökre hajaznak. Hiszen mindkettő édes, gyönyörű a színük, vajpuha köret, és önálló étel is lehet belőlük. Az édesburgonyával úgy tehetünk csodát, ha héjastól fóliába tekerjük, és 180 fokos sütőbe helyezzük. De ami még ennél is fontosabb, séfünk felfedte a legféltettebb titkot: Hogyan készülhet otthon az alapanyagunkból éttermi szintű hasábburgonya? Itt kiderül, ahol további konyhai tippeket is talál.

 

Forrás: hirado.hu

Előző hír
Orbán Viktor: Jövőre már az élelmiszerekért is fizethetünk Szép-kártyával
Következő hír
Tovább fejlődik Sóstó

Kapcsolódó híreink