Hírek a Nyíregyházi Törvényszéktől – Embercsempészt tartóztatott le a bíróság
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. július 17-én embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban egy hónap időtartamra elrendelte C.P. gyanúsított letartóztatását.

Az ügyészség indítványa szerint, 2019. július 14-én öt bangladesi állampolgár megállapodott egy eddig ismeretlen személlyel abban, hogy őket ellenszolgáltatásért cserébe Szlovákiából Olaszországba utaztatják a jogszabályi rendelkezések megszegésével. Ennek érdekében az ismertelen személy értesítette C.P. gyanúsítottat, aki egy Ford Focus C Max típusú személygépkocsival az öt bangladesi állampolgárt - ezidáig ismertelen helyen - az országhatáron áthaladva Szlovákiából Magyarország területére szállította. A gyanúsított Nyíregyháza felől Nyírbogdány irányába közlekedett, amikor rendőrjárőrök észlelték és hang-és fényjelzéssel megkísérelték intézkedés alá vonni. Ekkor a gyanúsított autójával gyorsított és megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól.  C.P. gyanúsított végül forgalmi okból megállni kényszerült az általa vezetett autóval, ekkor a rendőrjárőrök igazoltatták és intézkedés alá vonták a személygépkocsiban utazó külföldi állampolgárokat is.

A bíróság indokolása szerint, jelen ügyben egy kiemelkedően súlyos, nemzetközi jelleget magánviselő, konspiratív természetű bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn. Mindezek alapján megállapítható annak a veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől, vagy ezidáig ismeretlen társaival kapcsolatba lépne ezáltal elnehezítve a bizonyítást. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a gyanúsított már rendőri igazoltatása során is megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól.

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék