Különdíjas a Kállay Gyűjtemény – Fennállása óta az első nívós díját kapta meg az intézmény

Az Év Múzeuma 2022 különdíjasa lett a Kállay Gyűjtemény. Az intézmény az elismerést példaértékű gyűjteménygondozásért, a megújult kiállítótér magas színvonaláért, a város kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepéért, a helyi kulturális szervezetekkel kialakított aktív kapcsolatért kapta.

A Kállay Gyűjtemény nemcsak egy ősmagyar nemesi család tagjainak emlékét őrzi, hanem megyénknek, illetve országunk történetének egy szeletét is. Az intézmény folyamatosan bővülő, több mint tizenötezer kötetes könyvtárral és kortörténeti fotókkal büszkélkedhet, valamint a Kállay Ház falai között megtalálhatók többek között Kállay Miklós miniszterelnök levelezése, a leszármazottak személyes tárgyai. A gyűjtemény 2020-ban költözött új helyére, a Bessenyei térre, ahol modern körülmények között tudja a vendégeket fogadni és interaktív módon bemutatni az itt őrzött kincseket.

Nívós elismerés

Ezt értékelték most a 2022-es Év Múzeuma díjátadón is. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíja elismerésben részesült a Kállay Gyűjtemény május 21-én. A példaértékű gyűjteménygondozásért, a megújult kiállítótér magas színvonaláért, a város kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepéért, a helyi kulturális szervezetekkel kialakított aktív kapcsolatért kapta az intézmény az elismerést. Az oklevelet Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója vette át.

Azon felbuzdulva, hogy 2019-ben az Év Múzeuma a Jósa András Múzeum lett, ebben az évben úgy gondoltuk, hogy mivel megújult környezetbe költözött a Kállay Gyűjtemény, ezért beadjuk a pályázatot erre a címre. Első fordulóból a másodikba jutottunk, majd hét másik intézmény mellett a kis múzeumok kategóriájába kerültünk” – Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

Komoly eredmény

A beadott pályázat tartalmazta az elmúlt 29 év átfogó eredményeit és számos egyéb dokumentumot, ami alapján döntöttek úgy, hogy a Kállay Gyűjtemény érdemli meg ezt a különdíjat. Ez az első nívós díj, amit az intézmény a fennállása óta kapott. A Kállay Gyűjtemény még nagyobb érdeklődést, és több vendéget vár a díjnak köszönhetően, az elismerést ilyen szempontból is tudják majd kamatoztatni.

Folytatódik a munka

Az intézmény szakemberei pedig már készülnek a következő fontos eseményre, a múzeumok éjszakájára.

Gőzerővel folynak a munkák, egy hete nyílt meg Szepessy Béla grafikusművész kiállítása, de ráfókuszáltunk már a Múzeumok Éjszakájára, amely a robottechnikára, a robotikára fog épülni. Fantasztikus cégeket tudtunk megnyerni erre a programra, ugyanakkor elgondolkoztunk azon is, hogy mivel jövő évben harminc évesek leszünk, újra pályázunk – ha esetleg nem ajánlanának bennünket – és megpróbáljuk elhozni ezt a nívós díjat, az Év Múzeuma 2023-at” – tette hozzá Dohanics László.

A Kállay Gyűjteményben lesz okosház, hostess és ipari robotok, de akár robot autót is kipróbálhatnak majd a látogatók az idei Múzeumok Éjszakáján.