Hetente 500-550 véradóra van szükség megyénkben, hogy a vérellátás egyenletes legyen

A hiedelmekkel ellentétben az is adhat vért, akinek van tetoválása, amennyiben a tetoválás hat hónapnál régebben készült. Véradásnál fontos előírás, hogy egészséges, minimum 50 kilós és nagykorú legyen az önkéntes. Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Sz-Sz-B Megyei Szervezetének igazgatója elmondta:

Számolnunk kell Sz-Sz-B megyében az öregedő lakossággal, illetve az egészségi állapot romlásával. Ezért is fontos, hogy a fiatalokat be tudjuk vonzani a teljes, térítésmentes véradás bűvkörébe. Célkitűzésünk, hogy a fiatalok átérezzék azt, hogy a vérükkel három ember életét mentik meg akkor, amikor a karjukat nyújtják véradásra.

Nyáron a szabadságolások, az idénymunkák és az allergiaszezon miatt csökken a véradó önkéntesek száma, de télen is kevesebben adnak vért, hiszen gyakoribbak a felső légúti betegségek és az influenzajárvány is távol tartja az embereket a véradástól.

Gurály Edina hozzátette:

Hetente mintegy 500-550 véradóra van szükség megyénkben ahhoz, hogy a vérellátás egyenletes, fennakadás nélküli legyen.

Naponta 3-4 véradó helyszínen teljesítenek szolgálatot a Magyar Vöröskereszt megyei munkatársai az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereivel, hétvégente pedig rendezvényekhez kapcsolódó véradásokat is szerveznek.

 

Dér Vivien