Hetedik alkalommal lett a legjobb az eredményük

 

2017-ben a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium magyar nyelv és irodalom érettségi átlaga lett a legjobb a 2015/2016-os tanévi, május-júniusi érettségi vizsga feldolgozott adatai alapján. 2010 óta ez a hetedik év egyhuzamban, amikor a 100 legjobb gimnázium rangsorában az 1. helyet érte el a Kölcsey. Az Oktatási Hivatal által közzétett adatok szerint az utóbbi évek magyar érettségijének a százalékban kifejezett eredménye 90-92 % között volt. Történelem tantárgyból a második helyre került, az összteljesítményt tekintve pedig országos szinten a 42. helyre rangsorolták.

Elkötelezettség és motiváltság

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a legnagyobb számban történelem tárgyból szoktak emelt szintű vizsgát választani. Nagyon jók az eredmények. A 2016. májusi érettségi vizsgának az eredményeit tekintve magyar nyelv és irodalomból 92%-os az átlagos érettségi eredmény, történelemből a közép szintű 87 %-os, az emelt szintű eredmény pedig 79 %. Hogy ez minek köszönhető? Nyilvánvalóan a gyerekek elkötelezettségének, motiváltságának, hiszen a céljuk a felsőoktatási rendszerben való továbbtanulás, a másik a pedagógusoknak az odaadó lelkiismeretes munkája, a nagy felkészültségük, a gyakorlatuk, a követelményrendszerük. Mindez együtt eredményezi ezeket a jó eredményeket.

– mondta el Márk Attila Olivér, a Kölcsey Ferenc Gimnázium intézményvezetője.

A Kölcseyben minden évben négy érettségiző osztály van. Az idén végző diákok már készülnek a közelgő megmérettetésre. Akik emelt szintű vizsgát írnak tavasszal, azok emelt óraszámban, emelt szinten tanulják az adott tantárgyat.

Emelt óraszámok

Matematikából fogok emelt szinten vizsgázni és azt gondolom, hogy az érettségire való felkészülés nem csak 12-ben kezdődik el, de már ilyenkor hangsúlyozottabban, célirányosabban készülünk az érettségire. Vannak emelt szintű óráink és a fakton mindig megtanulunk egy tételt, aztán abból felelünk és így lényegében az egész tételsort tudni fogjuk, mire majd élesben megy az érettségin.

– mondta el Jeczkó Levente a Kölcsey Ferenc Gimnázium végzős diákja.

A tavaszi írásbeli érettségi 2018. május 4-én kezdődik, és május 28-ig tart. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat 2018. június 7. és 14. között, a középszintű szóbeliket június 18. és 29. között tartják.

 

Kanócz Rita