Hét hónap után újra itthon a világutazó

A világvándor tavaly ősszel, legutóbbi találkozásunkkor örömmel mesélte, hogy megtartotta székfoglaló előadását a Magyar Művészeti Akadémián. Akkor nem sok ideje maradt beszámolni nekünk élményeiről, hiszen néhány nappal később útnak indult soron következő expedíciójára.

 

„CSODAPERIÓDUS”

 

– Első úti célom India volt, Kerala államban közel hat hetet töltöttem el. Ott van egy nagyon jó professzor barátom, aki az ayurvedikus gyógyászattal tette rendbe az egészségemet, hiszen a székfoglalóm miatt már nagyon ki voltam merülve – kezdte a beszélgetést Paulius.
– Ezt követően Kambodzsába utaztam, ahol egy buddhista templomban, a Buddha-szobor mellett töltöttem a mindennapjaimat. Mivel a kolostorban már nem tudtak nekem helyet biztosítani, ezért azt mondta a főláma, hogy aludhatok a templomban, de kora reggel össze kell pakolnom a matracomat, mert jön a többi láma imádkozni. Nagyon örültem neki, én is részt vettem ezeken az alkalmakon, úgy mondanám, hogy hatnapos csodaperiódus volt az életemben – folytatta.

„Hét hónap alatt, a több száz ünnep mellett 4 szilveszteren vagyok túl. Átéltem az európait, a thaiföldit, a kínait és a tibetit is.”

Normantas Paulius Kambodzsát követően Thaiföldön folytatta útját, elmondása szerint azonban komoly célja nem volt, hiszen most egyébként is keveset fotózik. Pszichésen nehezen tudja elviselni, hogy az archívumnak kell dolgoznia, mert nincs kilátás arra, hogy fotóalbumban megjelenjenek a képei.
Paulius már 10 éve nem volt ilyen hosszú expedíción. Bár legutóbbi találkozásunkkor még úgy tervezte, hogy tavasszal újra megmássza a Himaláját, de az utolsó pillanatban mégis kidobta a repülőjegyét.
– Valamit éreztem, hogy nem stimmel. Tudtam, hogy baj lesz egy hónap múlva. Be is jött a megérzésem. Nepált földrengés sújtotta. Mázlista voltam, hogy nem indultam útnak. Most még szokom az itteni éghajlatot, hiszen több mint fél évet a trópusi klímában töltöttem. ősszel azonban szeretnék elutazni újra Keletre, mert sok tervem van ott.

Bruszel Dóra