Helyi operatív munkacsoport: az elektronikus ügyintézés még nem kötelező, de ajánlott

A Nyíregyházi Televízió csütörtöki Híradójában (és itt, a városi webportálon is) beszámoltunk a városházán működő helyi operatív munkacsoport friss intézkedéseiről, köztük arról, hogy elmaradnak a színház, a kulturális központ és a Cantemus előadásai is – pontosabban részben felfüggesztették, illetve elhalasztották azokat. Dr. Kása Brigitta, a város aljegyzője, a csoport koordinációs vezetője szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, az önkormányzat saját hatáskörében mindig a járványügyi hatóságokkal és az érintett terület szakembereivel egyeztetve hoz döntéseket, számos terület pedig eleve csak központi, országos rendelkezésekkel szabályozható.

 

Folyamatos üzemmódban

A polgármester vezetésével dolgozó munkacsoport március óta folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket, a járványügyi adatokat, így a munka nem szűnt meg, csak nem volt annyira nyilvános, mint a tavaszi veszélyhelyzet idején.

Megelőzve az országos döntést

Augusztustól pedig már sokkal aktívabbak voltak, s egyre több döntést hoznak a város biztonsága érdekében, például a látogatási és intézményelhagyási tilalmat az önkormányzati szociális intézményekben, az országos intézkedést jóval megelőzve.

Zsiliprendszer az ovikban, bölcsikben

Az óvodákban és bölcsődékben, melyeknek az önkormányzat a fenntartója, úgynevezett zsiliprendszert vezettek be a belépésnél, de az aljegyző szerint a legfontosabb, hogy csak egészséges gyermek és munkavállaló menjen az intézményekbe. Ha valaki tüneteket észlel, az intézményvezetőnek értesíteni kell a velük szerződött orvost, majd minden esetben a háziorvost is kell keresni, s ő hozza meg a döntést, hogy COVID-pozitivitás gyanúja esetén milyen teendője van a szülőnek.

Lokalizálás, önkéntes karantén

– Az óvodák vonatkozásában az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet. Természetesen előfordulhat az, ha óvodától jelzés érkezik arra, hogy esetleg pozitív gyermek jár a csoportba, akkor megkérjük a szülőket ettől a döntéstől hamarabb, hogy azt a csoportot ne hozzák be az óvodába. Hiszen azt gondolom, hogy az önkéntes karanténba vonulás nagyon sokat jelent a járvány megfékezése vonatkozásában egy intézményben – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kása Brigitta aljegyző. Az operatív munkacsoport koordinációs vezetője hozzátette, a járvány lokalizálása a cél, de minden esetben a járványügyi hatósággal egyeztetve teszik meg a lépéseket, s ezt követően mindenkinek a hatóság rendelkezéseit kell betartani.

Digitális oktatás, akár egy osztályra

Az iskoláknál, ahol az önkormányzat nem fenntartó, a járványügyi hatóságok és az Operatív Törzs rendelhet el akár egy iskolai osztályra vonatkozóan digitális oktatást, iskolán kívüli tanrendet.

Elmaradó előadások, programok

Az önkormányzat egyéb intézményeivel, cégeivel is folyamatos a konzultáció, ennek következménye a játszóterek, utcabútorok fokozott fertőtlenítése, valamint az, hogy a színház, a Váci Mihály Kulturális Központ és a Cantemus előadásai, próbái, programjai elmaradnak, csakúgy, mint az őszi, városi nagyrendezvények, továbbá szinte mindenhol kötelezővé tették az intézményrendszerben a maszkviselést – a piacokon is a belső tereken, mindenhol máshol pedig ajánlott.

Vásárlói sávok, időkorlátok, bezárások – ez központi hatáskör

Ugyanitt viszont a vásárlói sávok elrendelése például nem önkormányzati hatáskör, hanem központi feladat, magasabb jogszabályokkal. – Minden szabad mozgást korlátozó intézkedés tekintetében, ami alkotmányos jog, az önkormányzatnak kevés mozgástere van. Itt elsősorban a központi, magasabb szintű jogszabályok azok, amik ezeket a sávokat elrendelik, úgy, mint a tavaszi időszakban. Azt látom, hogy a korlátozó intézkedések fokozatosan kerülnek elrendelésre. Hasonló a helyzet a szórakozóhelyek bezárása vagy az időkorlát meghatározása vonatkozásában is. Ebben sem dönthetünk mi önállóan, a kereskedelmi törvény erre nem ad lehetőséget. Itt is központi intézkedésnek kell történnie ahhoz, hogy ebben változás legyen.

Elektronikus ügyintézés: még nem kötelező, de ajánlott

Számos dologban azonban dönthet az önkormányzat, jelenleg is több intézkedés bevezetését vizsgálják, ezek egyike lehet az elektronikus ügyintézés újbóli bevezetése. Ez jelen pillanatban nem előírás, de kérik az ügyfeleket, hogyha tudnak, akkor éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen azt látják, hogy tavasszal ez nagyon jól működött.

Csak maszkban!

Kása Brigitta viszont hangsúlyozta, hogy az ügyfélszolgálatokat a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél kizárólag maszk használatával lehet felkeresni, ennek hiányában nem tudnak majd ügyet intézni.

A fiatalok felelőssége

Az aljegyző egyben felhívta a figyelmet a fiatalabb korosztály felelősségére is a vírus terjedése kapcsán. – A járványügyi adatok most azt mutatják, hogy egyre több a fiatal fertőzött ebben a második hullámban. Éppen ezért a fiatalok felelőssége e tekintetben óriási, hiszen ők azok, akik hajlamosak arra, hogy nem viselnek maszkot például tömegközlekedésben vagy zárt terekben, vagy éppen szórakozóhelyeket aktívabban látogatnak. Én azt kérem mindenkitől, hogy ebben tanúsítson felelős magatartást, hiszen ezzel nemcsak magukat, hanem a családtagjaikat is védik, és természetesen ezáltal a nyíregyházi város közösségét is.

A nyíregyházi operatív munkacsoport azonnal tájékoztatja a lakosságot, amint a város mindennapjait érintő újabb döntések születnek.