Helyi adók – Szeptember 15-ig lehet késedelmi pótlék nélkül befizetni az adóelőleget

2020. szeptember 15-ig lehet megfizetni az építményadót, gépjárműadót, helyi iparűzési adóelőleget, vagy a tételes iparűzési adót késedelmi pótlék nélkül. A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya 48 111 értesítést küldött ki erről az elmúlt hetekben, figyelembe véve a 2020. augusztus 7-ig beérkezett befizetéseket. Nyíregyházán az Elektronikus Önkormányzati Portál minden adózó számára biztosítja az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezését és az adó befizetését.

Az adókötelezettségek teljesítésére vonatkozó morál jónak mondható Nyíregyházán, nagyjából az érintettek 90 százaléka időben befizeti az építményadót, gépjárműadót, helyi iparűzési adóelőleget és a tételes iparűzési adót. A második félévben ezeknek a határideje szeptember 15-e, kedd éjfélig még az Elektronikus Önkormányzati Portálon be lehet fizetni ezeket az összegeket. 

„Aki késve fizeti be az adót, az késedelmi pótlékra számíthat, ez a késedelmi pótlék 1-2 nap esetében pár forintos összeg szokott lenni, de nagyobb csúszás esetén ez az összeg már növekedhet, illetve végrehajtási eljárást kezdeményezünk” – közölte dr. Kása Brigitta aljegyző.

Új határidő

A Polgármesteri Hivatal Adóosztálya 48 111 értesítést küldött ki erről az elmúlt hetekben, figyelembe véve a 2020. augusztus 7-ig beérkezett befizetéseket. Az iparűzési adó tekintetében két határidőre kell figyelni az érintetteknek, az adóelőleg fizetési határideje szeptember 15-e, a másik dátum pedig a koronavírus-járvány miatt idén módosult.

„A szeptember 30. az gyakorlatilag egy új május 31-ei határidőnek feleltethető meg, hiszen a járványhelyzetben a gazdaságvédelmi akcióterv keretében változott a jogszabály, azért, hogy a gazdasági társaságok likviditása megőrizhető legyen. A 2019. éves helyi iparűzési adóbevallásokat most szeptember 30-ig adhatják be az adózók és ez az időpont, amíg az esetlegesen fizetendő adókötelezettséget is be kell fizetni az önkormányzat költségvetési számlájára” – folytatta az aljegyző.

Négy és fél milliárd forint

Ennek a forrásnak számtalan helye van, többek között a tömegközlekedésre és a szociális ellátásra fordítják, de az infrastrukturális beruházások saját erejét is ebből az összegből biztosítja az önkormányzat. A második félévben nagyjából négy és fél milliárd forint összegű adóbevétellel számol Nyíregyháza. A tervezett bevétel nagyjából hetven százaléka már szeptember 15-e délután kettő óra körül beérkezett az önkormányzat számlájára