Házi segítségnyújtás: Hogyan és mennyiért?

 OLVASÓI LEVÉL

Kedves Napló!
Sajnos már évek óta egyedül élek, elveszítettem két gyermekemet és a férjemet is. 87 éves vagyok, egyre gyengébbnek érzem magam és sok gyógyszert is kell szednem. Ez nagy költséget jelent számomra, ráadásul a rezsim is magas. Hogy egy kis segítséget kapjak, megigényeltem a házi segítségnyújtást a Szociális Gondozási Központtól. Járt is hozzám egy gondozónõ, de egy idõ után felülvizsgálták a gondozási szükségletemet és a legmagasabb besorolásba tettek, vagyis 800 Ft-ot kell fizetnem óránként. Az egy óra nem sokat jelent, fizet­ni pedig nem tudok többet. Mi alapján döntötték el ezt,  hogy én 800 Ft-ot fizessek?

RÁSZORULTSÁGTÓL FÜGGÕEN

Mint ismert, Nyíregyháza önkormányzata a város idõs lakosainak szociális ellátásáról részben, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ szolgáltatásain keresztül tesz eleget. Éppen ezért a szolgáltatásért fizetendõ térítési díjakat is az önkormányzati rendelet határozza meg, az ellátás pedig a Szociális Törvény szabályainak megfelelõen, rászorultságtól függõen történik, vagyis függ attól, hogy mekkora havi jövedelme van az ellátottnak. Mindemellett a gondozási szükséglet is befolyásolja az ellátás mértékét, ami vagy csak szociális segítést (háztartási feladatokban nyújtott segítség), vagy csak személyi gondozást  (ápolási és gondozási tevékenységet jelent) tesz lehetõvé. Ezek díjai a következõképpen alakulnak:
Házi segítségnyújtás (szociális segítés)
A szolgáltatást igénybe vevõ személy rendszeres havi jövedelme alapján forintban
0–42 750 Ft-ig                     0 Ft/óra
42 751 Ft-tól                     800 Ft/óra
Házi segítségnyújtás (személyi gondozás)
A szolgáltatást igénybe vevõ személy rendszeres havi jövedelme alapján forintban
0–42 750 Ft-ig                           0 Ft/óra
42 751–85 500 Ft-ig                275 Ft/óra
85 501–171 000 Ft-ig               350 Ft/óra
171 000 Ft-tól                           500 Ft/óra

LEGFELJEBB NAPI 4 ÓRÁBAN

– Házi segítségnyújtásra igényt a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban személyesen vagy telefonon keresztül lehet megtenni. Ezt a bejelentést az ellátott hozzátartozója vagy szomszédja is megteheti. A szolgáltatás legfeljebb napi 4 órában, illetve gondozói lehetõség és igény szerint adható, munkanapokon reggel 8 és délután 16 óra között, térítési díj ellenében.

SZIGORÚ SZABÁLYOK

A városlakó levelét továbbítottuk a Szociális Gondozási Központ felé. Válaszukat az alábbiakban olvashatják:

POZITÍV MEGOLDÁS

– Bizonyos szolgáltatásoknál, mint például a házi segítségnyújtás, az is fontos, hogy az igénylõ idõs ember, valóban rászorul-e az ellátásra. Ennek megállapítására a szervezõ gondozónõk, szigorú szabályok szerinti „szükséglet vizsgálatot” végeznek, mely minden esetben a háziorvos és az ellátott személyes közremûködésével történik. A kérdést feltevõ 87 éves ellátottal kapcsolatban a szervezõ gondozónõ felülvizsgálta az idõs ellátott gondozási szükségletét, és számára is megnyugtató módon rendeztük a helyzetet. Májustól, házi segítségnyújtás keretében, rendszeres gondozásban részesül heti 2 alkalommal. Továbbra is várjuk az idõs városlakók és hozzátartozóik megkeresését. Készséggel állunk szolgáltatásainkkal rendelkezésükre az alábbi elérhetõségeken: Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ, 4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 2.; 06-42/416-083; info@szo­ci­a­lis­gondozas.hu; www.szocialisgondozas.hu.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: illusztráció)