Házi kenyér, élesztő nélkül – Próbálja ki Ön is ezt a receptet hétvégén!

Koronavírus-járvány. Azok közé tartozom, akik azt mondták: „Nem lesz itt semmi”. Aztán lett. „Vásárolj be alap tartós dolgokat...” Azt gondoltam, nem szükséges. Ebben sem lett igazam. Igen, itt van! A félelemmel, a bizonytalansággal, a bezártsággal, a spórolással, a hiánycikkekkel... Már nem tudtam venni szárított élesztőt sem. Így jutottam el oda, hogy eldöntöttem: házi kenyeret fogok sütni, olyan alap hozzávalókból, amelyek itthon is megtalálhatók. Nagyjából egy óra alatt – amiből 10–15 perc a valós munka – végül kaptam egy friss, házi, ropogós héjú,  90 dekás (lemértem!) cipót. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április elsejei számában.)

Házi kenyér, élesztő nélkül

Hozzávalók/6 adag: 4,5 dl hideg tej; 1 ek. ecet; 550 g finomliszt; 1,5 tk. szódabikarbóna; 1,5 tk. só.

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A hideg tejbe öntjük az ecetet, elkeverjük, és negyed órára félretesszük.

2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd elkeverjük.

3. Mehet a lisztes keverékbe az ecetes tej, gyorsan összedolgozzuk a tésztát, és lisztezett felületre dobjuk.

4. Átgyúrjuk a tésztát úgy, hogy figyelembe vesszük, hogy a szódabikarbóna az ecetes tejjel néhány perc alatt reakcióba lép. Minél hamarabb kerül a tészta a sütőbe, annál levegősebb lesz a végeredmény.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, lenyomkodjuk, egy késsel átlósan bemetsszük, és mehet is a sütőbe kb. 25 percre. Sütési hőfok: 220 °C.

6. Legalább fél órát pihentessük szeletelés előtt!

(Forrás: nosalty.hu)

Ez pedig az általam elkészített kenyér:

 

P. Földi Krisztina