Házasság Hete – Egyre többen kötnek házasságot városunkban is!

Házasság Hete – Egyre többen kötnek házasságot városunkban is!

A házasság intézménye ma fénykorát éli hazánkban. Az adatok azt mutatják, húsz évvel ezelőtt nem kötöttek annyi házasságot, mint az utóbbi években. Tavaly január és november között csaknem 49 ezer pár döntött amellett, hogy életre szóló szövetséget köt egymással. A házasságok számának emelkedése mellett, csökkent a válások száma, 2010 óta 23 százalékkal kevesebb a válással végződő házasságok aránya.

Városunkban is egyre többen kötnek házasságot, derül ki a Temetői Főkönyv év végén ismertetett adataiból.

Míg 2017-ben 619 nyíregyházi lakos mondta ki az igen-t, 2018-ban az adat már 700-ra emelkedett.

Magyarország Kormánya széleskörű családtámogatási rendszerrel segíti a családalapítást és a gyermekvállalást – olvasható a kormany.hu-n. A fiatal házasok adókedvezménye egyre népszerűbb a friss házasok körében, amely nemcsak anyagilag járul hozzá a házaspárok életéhez, de felhívja a figyelmet a házasság fontosságára is. Az elmúlt két év adatai alapján a fiatal házasokat megillető támogatást egyre többen ismerik, havonta átlagosan közel 37 ezer házaspár veszi igénybe a kedvezményt.

A havi ötezer – két év alatt százhúszezer – forintos támogatás két évig jár a fiatal házaspároknak, függetlenül attól, hogy közben gyermekük születik-e.

Az adókedvezmény gyermek születése esetén a családi adókedvezménnyel együtt is érvényesíthető, és már évi 60 ezer forinttal növeli a család költségvetését.

A márciustól életbe lépő, új kormányzati igazgatási törvény pedig a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok számára 5 plusz nap szabadságot biztosít.

 

Dér Vivien

(A borítókép illusztráció.)