Havas eső, hó, ónos eső, fagyott eső is lehet

 Időjárási helyzet Európában:

Erős nyugati áramlás a meghatározó kontinensünk felett. Az óceán felől érkező légtömegek hatására szárazföldünk legnagyobb részén jóval enyhébb az idő az ilyenkor szokásosnál. Még a Kelet-európai-síkságon is a fagypont fölötti csúcshőmérséklet a jellemző. Igazán hideg téli idő csupán Skandinávia északi részén van, ott több helyen -10 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet. A földrészünk belseje felé tartó frontok mentén többnyire eső, helyenként havas eső esik, havazás főként északon fordul elő. Délutánra többnyire 0 és +10 fok közé melegszik fel a levegő, de a Földközi-tenger térségében ennél enyhébb idő van, sőt Spanyolország délkeleti partvidékén néhol 21, 23 fokot mutatnak a hőmérők. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölött északnyugat felől egy melegfront vonul át, amely az enyhülés mellett átmenetileg megnövekvő felhőzetet és vegyes halmazállapotú csapadékot hoz.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Estétől nyugat felől mindenütt megvastagszik a felhőzet, és egyre nagyobb területen elered az eső, az Északi-középhegység térségében, valamint az Alföld északi részén havas eső, hó, ónos eső, fagyott eső is lehet. Vasárnap eleinte még több helyen eshet, majd a Dunántúlon és a középső megyékben felszakadozik, csökken a felhőzet. Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, este inkább már csak az északkeleti határvidéken fordulhat elő kisebb eső. Éjszakától északkeleten párássá válik a levegő, köd is képződhet, amely napközben tartósan megmaradhat. A ködös tájakon szitálás, ónos szitálás kialakulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +3 fok között alakul, keleten az alacsonyabb értékekkel. Reggelre enyhül az idő.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 6 és 14 fok között valószínű, de az
ország északkeleti harmadán csupán 1, 5 fok várható.

MTI

(Fotó: Szarka Lajos)