Hatvan éve tört fel a sóstói gyógyvíz!

200 éves fürdőkultúránkban mérföldkő volt az 1958-as esemény. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 2-ai számában.)


Hazánk olyan termálvízkinccsel rendelkezik, amely mind mennyiségében, mind minőségében kiemelkedőnek számít világviszonylatban is. A magyar hévizek hatásukat tekintve egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és oldott ásványianyag-tartalmú, egyben megannyi betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas termál- és gyógyvíz. Magyarország területének 80 százaléka alatt lelhető fel termális ásvány-, illetve gyógyvíz – köztük nálunk, Nyíregyházán is. E téren hatvan éve nagy dolog történt...

Megyénkben jelenleg 32 mélyfúrású termálkút biztosítja a közfürdők, uszodák melegvíz-bázisát, amelyből 7 a nyíregyházi fürdőket üzemeltető Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. működési területén található. A Júlia fürdő termálvíz-ellátását 1, a Sóstón üzemelő fürdők (Aquarius Élményfürdő, Aquarius fürdőgyógyászat, Parkfürdő, Fürdőház, Tófürdő) vízigényét 6 termálvízforrás biztosítja.

Gyógyvíz 1000 méterről

A nyíregyházi fürdők üzemeltetése céljából mintegy 420 ezer köbméter, 52 oC hőmérsékletű, orvosilag minősített gyógyvizet hoznak a felszínre évente. A közel 1000 méter mélységből kitermelt gyógyvíz magas, átlagosan 4000 mg/liter oldottanyag-tartalmú, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos, brómos ásványvíz.

Hatvan éve tört felszínre

Városunk mintegy 200 évre visszanyúló fürdőkultúrájában mérföldkövet jelentett az első mélyfúrású termálkút létesítése. Az 1950-es években a térségben elkezdett geológiai kutatások Pávai Vajna Ferenc nevéhez köthetők. Nyíregyházán is az ő tervezési és kivitelezési elképzelései, tanácsai alapján indult meg a munka, melynek eredményeként a Sóstói-tó partján 1958. március 3-án 52 oC hőmérsékletű hévíz tört a felszínre. A kút kivitelezője a Ceglédi Mélyfúró Vállalat volt. Még ebben az évben készült el az Igrice patak partján a 2. számú termálkút. Ezeket követte további 4 termálforrás létesítése 1961-ben, 1968-ban, 1991-ben és 2011-ben Sóstón, illetve 1968-ban a Júlia fürdő területén.

Az archív felvételen még a fúrótorony is látható a csónakázótó hátterében, a mai Parkfürdő területén.

Hatszögű, olasz, iker termál

Ezzel indult el az a fürdőfejlesztési folyamat, amely a mai napig tart. A kezdetet a sóstói tavak északi partjánál elhelyezkedő mintegy 8 hektárnyi őspark területén a Parkfürdő építése jelentette. Ez először 3 medencével, az 1000 köbméteres (a köznyelvben hatszögűnek is becézett) termálmedencével, a 60 köbméteres gyermekmedencével és a 8 pályás, 50 méteres úszómedencével nyitotta meg kapuit 1962. május 1-jén. A növekvő vendégigények kielégítésére újabb medencék létesültek, 1974-ben az „olasz” medencével, 1978-ban az iker termálmedencével, 1981-ben egy iker gyermekmedencével bővült a vízfelület. Az „olasz” medence nevének eredete érdekes, mert bár valóban egy fiatalos gigoló benyomását kelti, becenevét pusztán a kezdeti gépészeti technológiája adta, mely az olaszországi Castilione cégtől származott.

A multifunkciós Júlia

A városlakók köztisztasági fürdőzési igényeit kielégítendő 1972-ben épült meg a Júlia fürdő a Malom utcán, amely a későbbiekben egy több ütemben zajló rekonstrukció révén vált multifunkcionális gyógyfürdővé. A név eredete itt is érdekes, hiszen a mai fürdő helyén 1897-ben épített korszerű gőzmalmot Schlichter Gyula, aki lányáról, Júliáról nevezte el a malmot, így a névválasztás adta magát a fürdő esetében is.

XXI. századi fürdőkultúra

A fürdőfejlesztések jelentős állomása volt a Széchenyi-terv keretében 2005-ben megépült Aquarius Élményfürdő, amely a fürdőszolgáltatások vezérterméke lett városunkban. A 2011 nyarára megvalósult nagyívű fejlesztésnek köszönhetően a XXI. század fürdőkultúrája bontakozott ki a Parkfürdőben. Korszerű beléptető- és öltözőrendszer, élmény-, sport- és gyógymedencék, attraktív vendéglátóegységek, különleges zöldfelület és növényvilág, funkcionális térkapcsolatok, parkbútorok, video- és hangrendszer, világítástechnika tette európaivá a strandot.

Elismert gyógyvíz minősítés

A fürdők üzemeltetését végző gazdasági társaság fontos feladatának tekintette, hogy a kitermelt termálvízkincs valamennyi forrása elismert gyógyvíz minősítést kapjon. A korábbiakban ilyen minősítéssel csak három termálkút rendelkezett. 1985-86. években a Jósa András Kórház jeles orvosai, dr. Varjú Tibor, dr. Papp István és dr. Berecz Ilona „kettős vak” kísérletet végeztek klinikai körülmények között, a sóstói termálvíz gyógyító hatását vizsgálva. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy az I-es, II-es és IV-es számú kútból kitermelt termálvíz sikeresen alkalmazható számos mozgásszervi betegség gyógykezelésére. A kísérlet eredményeire alapozva az Egészségügyi Minisztérium az „elismert gyógyvíz” minősítést engedélyezte az üzemeltető számára.

A Júlia népszerűsége töretlen, felújítása folytatódik.

Gyógyfürdőink lettek

2012. évben a még nem minősített III-as, V-ös és VI-os, valamint a Júlia termálkút vize is gyógyvíz minősítést nyert, így végre lehetővé vált a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. által üzemeltetett fürdők gyógyfürdővé minősítése. A társaság az Országos Tisztiorvosi Hivatalnál kezdeményezte a sóstói Parkfürdő, az Aquarius Élményfürdő, a Fürdőház, valamint a Júlia fürdő tekintetében a gyógyfürdő megnevezés engedélyezését. Az OTH a benyújtott dokumentációk, az elvégzett vizsgálatok és a helyszíni szemle alapján hozott határozatában valamennyi fürdőben engedélyezte a gyógyfürdőintézmény megnevezés használatát, így Nyíregyháza az ország legjelentősebb gyógyfürdővárosainak sorába került.

Gyógyhely lett Sóstó

Következő célként Sóstógyógyfürdő gyógyhelyként történő elismerése fogalmazódott meg. A gyógyhely cím elnyerése olyan turisztikailag különleges települések sorába emeli a városrészt, mint Hévíz, Parád, Harkány vagy Gyula. A hosszas hatósági eljárás eredményeként megállapítást nyert, hogy a településrész rendelkezik elismert gyógytényezőkkel (gyógyvíz, gyógyklíma), a gyógytényezők igénybevételének gyógyintézményi feltételeivel, a gyógyítás zavartalanságát, nyugalmat biztosító környezeti feltételekkel (megfelelő zajszint, előírt levegőtisztaság, rendezett környezet, kiterjedt zöldfelületek), a pihenés infrastruktúrájának teljességével. Az illetékes eljáró hatóság 2013. évben határozatában Sóstógyógyfürdőt az ország tizenharmadik gyógyhelyévé minősítette.

Gyógyászattal bővülő élményfürdő

Ezen szakmai eredmények alapján került sor az Aquarius Élményfürdő bővítésére. 2015-ben egy 1400 négyzetméter alapterületű, korszerű fürdőgyógyászati szárnnyal gazdagodott a komplexum, benne fürdőorvosi ellátással, balneo- és fizikoterápiás részleggel. Ezen túl mobil sátorfedést kapott az 50 méteres uszoda, így alkalmassá vált a téli üzemeltetésre is, ami létfontosságú volt a városi vízi sportok és úszásoktatás számára.

Ötcsillagos tanúsítások

A nyíregyházi fürdők az elmúlt időszakban mutatott dinamikus fejlődését mintegy megkoronázandó, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 2016-ban pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott és működtetett nemzeti tanúsító védjegy elnyerése céljából. A védjegyet gyógyfürdő, élményfürdő és strandfürdő kategóriákban pályázták. A Magyar Fürdőszövetség minősítő szakbizottsága által lefolytatott eljárás rendkívül szigorú kritériumrendszere alapján a Parkfürdő, az Aquarius Élményfürdő és az Aquarius fürdőgyógyászat a legmagasabb, ötcsillagos minősítést nyerték el!

Újabb korszerűsítések

Természetesen a fürdők és azok környezetének fejlesztési folyamata ezzel nem állt meg. 2018 nyarán indul a Júlia fürdő épületenergetikai rekonstrukciója. A fürdőben megvalósuló korszerűsítési munkákat mintegy 190 millió forint ráfordítással tervezi az üzemeltető. A tervezési munkákat követően, várhatóan a nyári strandszezon után megkezdődik a Tófürdő felújítása, amely 223 millió forintos beruházási összeg felhasználásával nyer új, de a hagyományokon nyugvó arculatot, szolgáltatási rendszert. Büszkén mondhatjuk el: kezdetben volt a termálvíz, amely olyan világot teremtett a nyíregyháziak és az ide látogató turisták számára, melyben testet, lelket gyönyörködtető élmények részesei lehetnek. Városunk fürdőkultúrája pedig tovább fejlődik, hogy szeretve kedvelt pihenőhelyünk még hosszú éveken át fogadhassa a következő generációk sorát.

 

Forrás: Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., Kelet-Magyarország