Hatékonyan működik a városi észlelő- és jelzőrendszer

A gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló rendelet alapján jelzőrendszeri szakmai tanácskozást tartott a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ február 28-án, a Nyíregyházi Egyetemen. Az esemény alapjául a gyermekek veszélyeztetettségét, illetve a családok és a személyek krízishelyzetét észlelő rendszer működtetése szolgált. A szakemberek az előző évet a jelzőrendszeri tagok visszaérkezett adatlapjai alapján összegezték és értékelték.

A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ minden év február végéig – törvényi kötelezettségének is eleget téve – jelzőrendszeri tanácskozást szervez, amely az előző év munkájának értékeléséről szól. A központ által működtetett észlelő- és jelzőrendszeri tagok éves összejövetelét idén február 28-án tartották a Nyíregyházi Egyetemen. A jelzőrendszerben részt vevő tagok egy adatlap visszaküldésével jelzik javaslataikat, kéréseiket és azokat a problémákat, amelyekkel hozzájuk fordultak.

Több szakemberre van szükség

Az adatlapokat egyre többen küldik vissza és élnek jelzéssel. A központ ez alapján cselekvési tervet dolgoz ki a későbbi megelőzés érdekében és levonja az előző év jelzésekkel kapcsolatos konzekvenciáit.

Egyre több prevenciós program valósul meg az intézményekben, amire nagy szükség és igény mutatkozik. Minden évben jelzik az intézmények, hogy több szakemberre, kiemelten gyermekpszichológusra lenne szükség, hogy minél hamarabb eljussanak azokhoz a gyermekekhez, akik segítségre szorulnak. Nagy a szakemberhiány ezen a területen is, ezt próbáljuk megoldani azzal, hogy a kórházba küldjük a gyerekeket, illetve együttműködünk más szakemberekkel

mondta Békésiné Koncos Erika, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ települési jelzőrendszeri felelőse.

Az állampolgár is jelzőrendszeri tag

A települési jelzőrendszeri felelős hozzátette, a város területén működő összes intézmény a jelzőrendszeri tagok közé tartozik: a közoktatási-köznevelési intézmények, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, illetve maguk a lakosok is, akik szintén jelzéssel élhetnek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ felé, ha bármely családtag, főként gyermek veszélyeztetettségére utaló problémát vagy jelet tapasztalnak.

1300 jelzésből 929 kiskorút érintett

Lengyelné Pogácsás Mária, a központ intézményvezetője elmondta, nagyon fontos a jelzőrendszeri tagok munkájának összesítése, hiszen ez alapján tudják levonni az adott év konzekvenciáit.

Az éves tanácskozást mindig az előzetesen, a jelzőrendszeri tagoktól bekért adatszolgáltatás alapján tartjuk. A beérkezett adatok alapján elemeztük a 2023-as évet települési szinten. 1300 jelzés érkezett az intézményünkhöz, ezek 929 esetben kiskorút érintettek, 334 esetben pedig felnőttet. Amennyiben akár kiskorú, akár felnőtt tekintetében változást észlelünk az életkörülményben, vagy valamilyen veszélyeztető tényezőt, bárki megteheti felénk írásban a jelzést, mi pedig szociális alapszolgáltatás keretében fölvesszük a kapcsolatot a családdal és igyekszünk segíteni

– nyilatkozta Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. A szakemberek elmondták, a visszajelzések alapján szomorú tényként állapítható meg, hogy a fizikai elhanyagolás és a lelki bántalmazás nagymértékben megnövekedett az elmúlt években. Ez egyébként azt is jelzi számukra, hogy a jelzőrendszer hatékonyan működik.

Az internethasználat veszélyeit is érintették

Mindig aktuális téma a bántalmazás, emellett napjaink egyre nagyobb problémája a közösségi média- és internethasználat, illetve ezek veszélyei, ezért a szervezők idén az éves összefoglalón túl ebben a két témában is hívtak előadókat.

 

Kapcsolódó galéria

Jelzőrendszeri szakmai tanácskozás 20240228