Hasznosítja az orvosi ügyelet épületét a kórház

A volt központi orvosi ügyelet épületét hasznosítja a jövőben a vármegyei oktatókórház, illetve a város és az egészségügyi intézmény együttműködésében készül a járási egészségterv is, melynek február végén már konkrét intézkedési programja lehet. A főigazgató és Nyíregyháza alpolgármestere tartott közös sajtótájékoztatót e két témában.

Mint köztudott, március 1-jén az orvosi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat vette át. Július 1-jén a Területi Védőnői Szolgálat szintén átkerült az önkormányzattól a vármegyei oktatókórház működtetésébe. Az ügyelet korábbi épülete a mentőállomás szomszédságában szabaddá vált, hiszen a fogorvosi ügyeletet a Szent István utcai kis SZTK-ba helyezte át az önkormányzat. Az alapellátásban történt átrendeződésekkel a kórháznak szüksége lett a több mint 400 négyzetméteres épületre.

„Ezért döntött úgy a közgyűlés, hogy igen, adjuk át a kórháznak, mert ők elhelyezik ott az Egészségfejlesztési Irodát, elhelyezik a betegút irányító rendszert, és a Vármegyei védőnői osztályt. Olyan fontos háttérfeladatokat, amelyek a lakosság egészségügyi fejlesztését szolgálják. Úgy gondolom, hogy a lehető legjobb hasznosítást kapta az épület itt, a kórház mellett”

 – szólt a téma kapcsán Jászai Menyhért alpolgármester. Az épületben helyet kap majd a Vármegyei védőnői osztály, a Járóbetegirányítási osztály, valamint az Egészségfejlesztési Iroda. Az ünnepélyes kulcsátadás után a kedd délutáni sajtótájékoztatón egy másik fontos téma is terítékre került, méghozzá a járási egészségterv kidolgozása. Az önkormányzatok felelősséget éreznek lakosaik egészségéért, ez ügyben jó stratégia a hosszú távú terv – fogalmazott a kórház főigazgatója.

„Megalakult egy szakértői munkacsoport, amelyben nagyon sok szakember vesz részt. A folyamat most az első fázisban, az adatgyűjtés fázisában van. Ahhoz, hogy konkrét célokat tudjunk meghatározni, szükségünk van konkrét adatokra. Felmérjük, nyilván a háziorvosi rendszer bevonásával – hiszen ők nagyon fontos bázisa az egészségügyi ellátó rendszernek –, kiegészülve a népegészségügyi hivatalok adataival, de felmérjük a szűrési hajlandóságot is. Legyen ez tüdő-, rákszűrés, emlőszűrés, laborvizsgálatokban való részvétel. A háziorvosok egyébként kötelező jelleggel végzik ezeket a szűrővizsgálatokat. Ennek a programnak az alapvető része az egészséges életmódra nevelés, az aktív mozgás propagandája, ami a városban a futórekortán, bringanap és sok ügyben már adott. Azt szeretnénk, hogy ezeket az alapvető programelemeket ki tudjuk egészíteni olyan elemekkel, amelyeket már az adatgyűjtés fázisában, a meghatározott adatokból tudunk célokká fogalmazni”

– nyilatkozta dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója. A szűrési programokban kívánatos például, hogy a lakosság 70%-a részt vegyen, nos ettől távol állunk. Ennek mintájára kidolgozzák, hogyan lehet a programokat kiszélesíteni, hozzáférhetőbbé tenni, vagy további felvilágosító munkával élni. Az adatgyűjtés idején szorosan együtt kell dolgozni a társintézményekkel, tisztázandó a műszerpark állapota és a szakemberek megléte. Hiányokkal, illetve párhuzamos forrásokkal nem célszerű a munkához látni.

„15 település alkotja a Nyíregyházi Járást. Ezeknek az önkormányzatoknak megvan a külön feladatuk. Nyíregyháza Megyei Jogú Városnak mint székhely önkormányzatnak van egyfajta koordinatív szerepe. Nyilván a méretéből, szakember-ellátottságából adódik a szerep, de az önkormányzatok egyenrangúan vesznek részt ebben. A Nyíregyházi Járás lakossága 166 ezer ember. Fontos, hogy komplexen lássunk egy térséget, és együtt kezeljük a különböző problémákat. Ezután, ezen túl, és emellett az egyes településeknek kellene legyen saját kis operatív programja, vagy éppen Nyíregyházán mit fogunk megvalósítani. Ha lesz egy közös helyzetképünk, mert közös a problémánk, és nagyrészt az az ellátórendszer, amely ezen segít, az szintén közös. Ennek a zászlóshajója a vármegyei kórház, de mondhatom a különböző szakellátásokat, vagy a praxisközösségeket, akár az ügyeleti ellátást, az egy komplex terület”

 – tájékoztatott Jászai Menyhért. A munka első fázisa szeptember 1-től február 28-ig tart. A kidolgozott járási egészségfejlesztési terv finanszírozása nyilván a saját források mellett állami és uniós, vagy határon átnyúló pályázatokkal történhet. Fél-1 év távlatában analizálható, értékelhető lesz a terv, melynek elsődleges célja a betegség megelőzése, és az egészséges életmód tudatosítása.