Hasznos tanácsok rendőröktől szülőknek a nyári szünetre
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A nyári szünet veszélyeire hívták fel a figyelmet a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A járvány miatti hónapok óta tartó bezártság és a szünidei felszabadultság figyelmetlenebbé teheti a diákokat. Éppen ezért a felnőtteknek, szülőknek a feladata, hogy fokozottan vigyázzanak a gyermekekre. 

A közúti balesetek az utóbbi években alig növekedtek a nyári szünet idején, ennek ellenére azt ajánlják a rendőrök, hogy ne lanyhuljon a figyelme se a diákoknak, se szüleiknek.

„A nyári szünet idején sok minden megtörténhet, a gyerekek áldozatok és elkövetők is lehetnek” – mondta M. Toronykőy Márta alezredes, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője csütörtökön a Kossuth Rádióban.

Hozzátette, a szülők felelőssége, hogy tudják, gyermekük kivel barátkozik és mivel tölti a szabadidejét. Rendkívül fontos, hogy a valós térben megtanítsák a gyermekeket az okoseszközök helyes használatára, hogy azok mindig náluk legyenek, és tudják, hogy pontosan kit és hogyan kell rajtuk, általuk keresni, ha baj van.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy legyen egy közös kód a családban arra az esetre, ha egy idegen odamenne a gyerekhez azzal, hogy elviszi őt a szülőkhöz.

Ebben az esetben a gyermeknek előbb kérni kell a felnőttől a már ismert kódot, és csak akkor mehet a felnőttel, ha az ismeri a kódot.

A gyermekbalesetek ritkák Magyarországon

Vad Róbert őrnagy kiemelte, a gyermekbalesetek ritkák Magyarországon, köszönhetően annak, hogy már az általános iskolában oktatják a biztonságos közlekedés szabályait a tanulóknak.

Fagyit is csak óvatosan

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívta arra is a figyelmet, hogy ha jégkrémet vásárolunk, vizsgáljuk meg, nem olvadt-e fel már egyszer. Az erősen jeges csomagolású fagyit inkább ne vegyük meg! – tanácsolják.

Hozzátették, bár Magyarországon évek óta nem fordult elő fagylaltmérgezés, de azért ha az eladó két gombóc kimérése között egy szivacsba vagy rongyba törli a kanalat, vásároljunk másutt.

A tejes, tejszínes levesekben hamar felszaporodik a szalmonella, forró napokon inkább válasszunk mást.

Kirándulások alkalmával is különös gondot fordítsunk arra, hogy mindig fújjuk be magunkat kullancsriasztóval, illetve hosszú szárú nadrágot, zárt cipőt húzzunk. Hazaérve ne felejtsük alaposan átvizsgálni a testünket, legfőképpen a hajlatokat – emelték ki.

Ajánlott beoltatnunk magunkat

Ha rendszeresen kirándulunk, ajánlott beoltatni magunkat, hiszen a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen már védetté válhatunk két alapoltással.

Kiemelték, ajánlott a gyermekeknek megtanítani, hogyha bajba kerülnének, azonnal hívják a 112-es ingyenes segélyhívó számot.

 

Forrás: hirado.hu