Hasznos fogások gyertya öntéséhez vagy egyedi díszítéséhez

Karácsonykor gyújtunk legtöbbször gyertyát otthon. Nem mindegy, hogy egyszerű, fehér bolti kerül az asztalra, vagy színes, képes, feliratos, olyan, ami a mi saját ízlésünket is tükrözi. Egyedi gyertyákkal még ajándékozni is lehet. Különleges képességek és ipari felszerelések nélkül is megvalósíthatók az egyéni ötletek.

Az alap gyertyaviaszhoz régen csak tömbökben lehetett hozzájutni, amiből nehéz volt megfelelő méretű darabokat levágni. Erre ma jó megoldás a gyertyaviasz-granulátum vagy pasztilla használata. A kész gyertyákat különféle módón tehetjük egyedivé.

  • Illatossá tehető.
  • Színezhető különféle rétegformákkal.
  • Felirat vagy fénykép vasalható rá.

Trükk a viasz olvasztásához: az olvasztásához nem kell speciális edény, elég lehet egy kimosott fém konzervdoboz is, amiben gázláng fölött pillanatok alatt öntésre kész halmazállapotúra olvaszthatjuk az alapanyagot. Ezt megnyugtató tudni, de majd csak akkor kezdjünk hozzá, amikor már tudjuk, hogy mibe öntjük és hogy milyen módon tesszük egyedivé.

Trükk az öntéshez: ha tényleg önteni szeretnénk, nem csupán díszíteni, ajánlott olyan edény, amelyben majd égetni is fogjuk. Erre alkalmasak lehetnek akár bögrék, kávés csészék is, vagy hőálló üvegpoharak, esetleg olyanok, amelyeket gyertyával együtt vettünk, de már elégett belőle a viasz. Ezek biztosan nem repednek majd el az öntéskor.

Minden öntés előtt gondolni kell a kanócra is, amit szintén jó készen venni. A kanócgyártók ellátnak minden egyes szálat egy fém talpacskával, ami gondoskodik róla, hogy az edény aljáig leérjen. A kanóc végső hosszát az adott edény magasságához kell majd szabni. De ne kapkodjuk el! Ráér az öntés után levágni a fölösleges részt.

Trükk a kanóc rögzítéséhez: a kanóc függőleges állásáról, egy a poháron keresztbe fektetett hurkapálcikával gondoskodhatunk, arra kell tekerni, ezért kis ráhagyásra lesz szükség, amit a művelet legvégén, a hurkapálcika darab eltávolítása után kell levágni.

És most folytassuk az izgalmasabb dolgokkal, az egyediség megadás módjaival. A legegyszerűbb és mégis látványos eredményt a rétegelt színezésekkel érhetjük el. Ehhez kaphatók a háztartási boltokban, vagy művészellátókban speciális viaszszínező anyagok, porított formában. A színező port külön-külön edényekben (konzervdobozokban) beleszórjuk a folyékony viaszba. Ha már kiválasztottuk a színeket és azok sorrendjét, akkor nincs más dolgunk, mint egymás után kitölteni a folyékony, színes viaszt a kiválasztott átlátszó üvegpohárba. A töltést ne kapkodjuk el, nehogy a második, vagy harmadik szín rétege felolvassza az alatta lévőt, és így csúnya, zavaros végeredményt okozzon.

Ha eltekintünk a rétegelt színektől, de mondjuk szeretnénk egy kávét imitálni gyertyából, méghozzá olyat, aminek mokka illata is van, akkor erre a célra a legalkalmasabb egy kávéscsésze.

Trükk az illat belecsempészéséhez: az illatot úgy érhetjük el, ha az olvadt viaszba kávézaccot keverünk. A kanócról ne feledkezzünk meg, a már ismertetett eljárással rögzítsük középen. A viaszba konzervált illat akkor szabadul fel, amikor a gyertyát égetjük.

És most, lépjünk tovább! Sőt, magasabb szintre, a feliratos vagy fényképes díszítéshez. Ide már több eszköz kell, igaz, megspórolhatjuk a viasz olvasztásának fázisait. Kész és nagy méretű fehér gyertyákat érdemes beszerezni, ha valóban személyes ajándékot szeretnénk készíteni. Ehhez nyomtatóra és vasalóra vagy hajszárítóra lesz szükség.
A dolog lényege, hogy egy nagyon vékony papírra nyomtatott kép kis hő hatására is teljesen bele tud simulni a gyertya hengerpalástjának anyagába. A képet legjobb egy fehér selyempapírra nyomtatni, majd a rajta lévő képet körülvágni.

Trükk a selyempapír nyomtatáshoz: egy normál vastagságú A4-es papírhoz kell illeszteni, és úgy betenni a nyomtató kézi adagolójába. Lehet, hogy első próbálkozásra összegyűri a papírt, tehát előfordulhat, hogy több próbálkozás után sikerül csak.
Ha sikerült a nyomtatás, a ráolvasztáshoz szükség lesz sütőpapírra.

Trükk a felületre olvasztáshoz: simítsuk a képet vagy szöveget tartalmazó előkészített selyempapírt a gyertya oldalára, majd takarjuk be a sütőpapírral. Ahogy körbe éri a gyertyát, ragasszuk össze hátul, hogy ne mozduljon el helyéről a kép. Ekkor kezdhetjük a ráolvasztást, akár hajszárítóval, akár enyhe fokozatra állított vasalóval. Figyelem! Kézügyességet igényel, és sérülést is okozhat, ezért ajánlott kesztyűt húzni legalább a gyertyát tartó kézre. A kép bele fog simulni a viaszba. Ha érzésre kész van, akkor hagyjuk hűlni, majd óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt, és már kész is az egyedi ajándék.

 

Forrás: hirado.hu