Használják az adományba kapott berendezést a kórházban
Fotó: Szarka Lajos

Használják a tavaszi pandémiás időszakban adományba kapott, nagy értékű berendezést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban – tájékoztatott az intézmény kommunikációs és PR osztálya. Az Országos Mentőszolgálattól pedig megtudtuk: szigorú szabályok szerint fertőtlenítik a koronavírusos betegeket szállító mentőautókat.

A legutóbbi városi közgyűlésen felvetett téma volt, hogy vajon használják-e a Bige Holding által a tavaszi pandémiás időszakban adományozott, nagy értékű berendezéseket? A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház válaszában kifejtette, hogy az úgynevezett Vivalytic eszközzel elsősorban diagnosztikus célú PCR vizsgálatokat
végeznek, azokban az esetekben, amikor 3 órán belül megismert PCR eredmény birtokában gyors terápiás döntéseket, járványügyi intézkedéseket kell hozniuk. A teszt segít a koronavírus-gyanúval érkező betegek elhelyezésében, a fekvőbeteg-kapacitásaik hatékony kihasználásában.

Fertőtlenítés, mintavételezés

Az Országos Mentőszolgálattól pedig a koronavírusos betegeket szállító autók fertőtlenítéséről kérdeztük. A Győrfi Pál által küldött válasz szerint a mentőautókat szigorú szabályzatok, eljárásrendek szerint fertőtlenítik. Ugyancsak az OMSZ-től kaptuk azt a jelzést is, hogy az országos tiszti főorvos aktualizált eljárásrendje alapján a tünetmentes kontaktszemélyek a COVID-19 laboratóriumi vizsgálathoz szükséges járványügyi mintavételezés céljából felkereshetik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján elérhető mintavételi helyeket. Szerdai állapot szerint három ilyen van a városban: a Bujtosi Klinika, a Nyírségi Egészség Kontroll Bt. és az FM Magánklinika. Emellett a háziorvos által az erre a célra létrehozott elektronikus felületen (covidvizsgalatkero.mentok.hu) leadott megrendelés alapján, egyeztetett időpontban az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontját is felkereshetik.

Ingyenes influenza védőoltás keddtől

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján múlt csütörtökön. Müller Cecília elmondta: a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak. A koronavirus.gov.hu-n megjelentek szerint a legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat, szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel – jelezte.