Hársfákkal gazdagodott a Széna tér – Az agrárminiszter és a polgármester közösen ültetett
Hársfákkal gazdagodott a Széna tér – Az agrárminiszter és a polgármester közösen ültetett

Nagyszabású fásítási programot kezdeményezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere még 2018-ban, melynek nyomán már egész fasorokat telepítettek városszerte. Csütörtök délután dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Kovács Ferenc polgármester ültetett hársfákat a Széna téren.

A Széna téri 16 hársfa utolsó két egyedét a sajtó nyilvánossága előtt ültette el csütörtök délután dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Kovács Ferenc polgármester, valamint Andó Károly, a terület önkormányzati képviselője, egy ökoiskola igazgatója. A sajtóeseményen a polgármester azt mondta, a város közigazgatási területén összesen 52 hektár parkerdő, és közel kétmillió négyzetméter zöldfelület van, amit nemcsak gondozunk, hanem növelünk is.

Zöldítő programok

Dr. Kovács Ferenc emlékeztetett, az elmúlt 9 évben többször indítottak olyan programot, amivel még zöldebbé vált a város, két Újéletfa-liget már betelt, és a Zöld Város Programon belül olyan ikonikus terei újultak meg Nyíregyházának, mint a Benczúr és a Bessenyei, valamint a Pazonyi, a Bujtos pedig igazi városligetté vált. – Nagyon sok fontos több milliárdos beruházás folyt, de Nyíregyháza nem csak ettől erős, hanem például a faültetési programtól, attól, hogy a területeinket ápoljuk, gondozzuk, bővítjük, fákat ültetünk azért, hogy egészségesebb legyen a város és szebb is.

Példaértékű nyíregyházi kezdeményezés

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében gratulált a polgármesternek a munkához, ami itt folyik, hiszen megítélése szerint felelősen gondolkodnak a jövőről, amit a jövőnek szóló fásítási program is fémjelez. A miniszter szerint Nyíregyháza építését-szépítését, fejlesztését az szolgálja leginkább, amikor az önkormányzat és a kormány szándékai találkoznak, és a közös célok megvalósításához uniós és hazai támogatások egyaránt rendelkezésre állnak. – Példaértékű polgármester úr kezdeményezése, amelyhez számos helyi cég és vállalkozás csatlakozott facsemeték felajánlásával 2018-ban. A közös akaratnak köszönhetően az elhatározás gyökeret eresztett. Az „Ültess egy fát Nyíregyházáért” program keretében egész fasorokat telepítettek, több, mint 900 fát és közel 5000 cserjét ültettek el városszerte a helyi, álalmi erdőket kezelő erdőgazdaság, a Nyírerdő segítségével.”

Szépülő Széna tér

A miniszter hozzátette: a kormány által elindított országos fásítási program új lendületet ad az erődtelepítéseknek, aminek érdekében növelték támogatásokat is. Ami pedig a Széna teret illeti: 2014-ben már átesett egy fiatalításon, a gyöngykavicsos burkolatot vörös salakra cserélték, 12 új pad került akkor a területre, az Önkormányzat felújított az Éneklő nő szobrot, 2016-ban pedig megépült a kutyafuttató. De a polgármester bejelentette, tervezik a tér teljes körű felújítását, aminek a hársfák elültetése is a részét képezi.

 

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Széna téren