Három jelentős belvárosi útszakasz újult meg Nyíregyházán

A Szent István utcán már a műszaki átadás-átvétel zajlik, a Széchenyi utcán szeptember közepére, a Szarvas utcán várhatóan szeptember 20-áig befejezik a még hátralévő munkálatokat. A Kertvárosban folyamatban van a Szélsőbokori út teljes hosszának felújítása, ez utóbbi beruházás 2023. májusára készülhet el.

Az útfejlesztések jelentőségéről augusztus 29-én dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere, és dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő egy Szent István utcai helyszíni bejáráson adtak tájékoztatást.

Szent István utca:

Megújult 535 m útfelület, és a Nádor utcai körforgalom. A körforgalom Szent István utcai ágán új gyalogátkelőhely épült, a Béla utcai kereszteződésnél Safe Cross okoszebra, így biztonságosabbá vált a gyalogos közlekedés a középiskola környezetében. A Nádor utcai és Eötvös utcai ágakon új gyalog-kerékpáros átvezetéseket alakítottak ki. A gyalogos és kerékpáros burkolatokba gyalogos átvezetések és gyalogátkelők előtt taktilis jelzéseket helyeztek el a vakok és gyengénlátók közlekedésének segítése érdekében.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.5-16-NY1-2021-00006 azonosítószámú „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” c. pályázat keretein belül valósította meg a Szent István utca felújítását, mintegy nettó 169 millió forintból.

Szarvas utca:

Megújult 570 m útfelület, megvalósult 2 új autóbuszöböl kiépítése, Safe Cross okoszebrát alakítottak ki a Kereszt utcai kereszteződésnél, és felújítottak 150 db parkolóhelyet. Megújultak a gyalogos-átkelőhelyek, megtörtént a hiányzó járdaszakaszok kiépítése, valamint a meglévő járdaszakaszokkal együttes akadálymentesítésre is sor került. Megtörtént a geometriai korrekciója a Szarvas utca – Országzászló tér jelzőlámpás csomópontnak, hogy az érintett szakaszon valamennyi közlekedő számára biztonságosabb legyen az infrastruktúra. Az út menti zöldfelületeken ősszel olyan cserjefajok telepítésére kerül sor, amelyek jól tűrik a városi környezeti viszonyokat.

A Szarvas utca szeptember 1-jétől teljes hosszban használható lesz a gépjárműforgalom számára. A következő hetekben a burkolati jelek festése tereprendezés, kapubejáró átépítés, valamint a Szarvas utca Széchényi utca csomópontjánál a járda átépítése várható. Befejezéséhez közeledik a buszmegállók átépítése. A kivitelezés várható befejezése: 2022. szeptember 20.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.5-16-NY1-2021-00006 azonosítószámú „Szent István és Szarvas utcák útburkolat felújítása” c. pályázat keretein belül valósítja meg a Szarvas utca felújítását, mintegy nettó 254 millió forintból.

Széchenyi utca:

A Széchenyi utcán a Szarvas utca és a nagykörút közötti szakaszon újult meg 785 m hosszan az útburkolat, 350 méter hosszan létesült bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmény. Kiépítettek 4 új autóbuszöblöt, egy Safe Cross okoszebrát a Zrínyi Ilona Gimnázium előtt. A gyalogosok részére kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, míg a kerékpárosok részére biztonságos kerékpáros átvezetések létesültek. A beruházás során megvalósult a parkolóhelyek rekonstrukciója. A Széchenyi utca szeptemberben teljes hosszában megnyílik a gépjármű forgalom előtt. A következő két hétben befejezik a buszperonok kialakítását, kiépítik és akadálymentesítik a még hiányzó járdaszakaszokat, és a kapubejárok helyreállításánál várhatóak még munkálatok. A kivitelezés várható befejezése: 2022. szeptember 15.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.5-16-NY1-2017-00002 azonosítószámú, „Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” c. pályázat keretein belül valósítja meg a Széchényi utca felújítását.

A Széchenyi utca felújítása egy konkrét projekt új eleme, aminek a részeként korábban megújult a Debreceni út, a Vasvári Pál utca és a Bethlen Gábor utca jelentős része, valamint a Blaha Lujza sétány. A jó gazdálkodás következtében maradványösszeg keletkezett, ennek felhasználásával valósulhatott meg a Széchenyi utca felújítása, mintegy nettó 248 millió forintból.

Szélsőbokori út:

Az útfelújítás 1547 m hosszan valósul meg, az útpályát 7,5 méter szélességűre építik át. Megvalósul a zárt csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a gyalogjárda kiépítése teljes hosszban, annak szabványosítása/akadálymentesítése, és kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása. Szeptember első hetében a munkálatok jelenlegi fázisában a szegély építése zajlik, a csapadékcsatorna és ivóvíz hálózat kiváltása miatt forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

A kivitelezés várható befejezése: 2023. május

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.5-16-NY1-2021-00007 azonosítószámú „Szélsőbokori út fejlesztése” c. pályázat keretein belül valósítja meg a Szélsőbokori út felújítását, mintegy nettó 638 millió forintból.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Szent István utcán 20220829