Három étel, amit el kell készítened decemberben!
Fotó: nosalty

Holnap elérkezik az év utolsó hónapja, amikor már csak az ünnepek miatt is, bőven van okunk az evésre. Mutatunk néhány – részben – szezonális receptet, amiket kár lenne kihagyni.

 

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 l alaplé
  • 2 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd foghagyma
  • 200 ml főzőtejszín
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

  1. A tököt meghámozzuk, a magot kikaparjuk, felszeleteljük és sütőben megpirítjuk
  2. Odatesszük főni az alaplevet
  3. Hagymákat apróra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a sütőtököket, majd az alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és összeforraljuk.
  4. Miután levettük a tűzről, botmixerrel összepürésítjük, és 2 percre visszatesszük főni.

 

Párolt lilakáposzta

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • fűszerkömény, só
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál ecet
  • zsír

Elkészítése:

  1. A legyalult káposztát megsózzuk, és fél órát állni hagyjuk
  2. Zsíron megpároljuk a kockára vágott hagymát
  3. Rátesszük a káposztát, megfűszerezzük, 40 percig pároljuk

 

Kocsonya

Hozzávalók:

  • Sertésköröm, bőr, csülök
  • 5 teáskanál só
  • Bors
  • 6 gerezd foghagyma
  • 5 l víz

Elkészítése:

  1. 5 liter hideg vízbe feltesszük főni a húsokat, beletesszük a fűszereket és kb. 5 órát főzzük.
  2. Leszűrjük a levét.
  3. A húsokat tálakba elosztjuk
  4. Ráöntjük a levet
  5. A dermedés után őrölt paprikával díszítjük