Harmadik oltás – A vakcina fontosságára hívja fel a figyelmet a háziorvos
Fotó: Szarka Lajos

Azok között, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina szükséges dózisát, mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki – ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos nyilatkozta. A beoltottak száma jelenleg valamivel több mint 5 és fél millió, ők igényelhetik a harmadik adag vakcinát is, ha már eltelt legalább négy hónap a második oltásuk időpontjától.

Folyamatos az oltás a Jósa András Oktatókórházban, eddig már több mint 6200 harmadik vakcinát adtak be a pácienseknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház tagintézményeiben. A szabolcsi kórházak és háziorvosok összesen több mint 260 ezer oltást adtak be a pácienseknek 2020 decembere óta. Nyíregyházán annyian jelentkeznek, hogy a regisztráció után két-három nap múlva tudnak a jelentkezőknek időpontot biztosítani.

„A harmadik oltást gyakorlatilag bárki megkaphatja, akinek nem volt problémája az első két védőoltással és a második oltáshoz képest eltelt már négy hónap, illetve akinek jelenleg nincs semmilyen olyan állapota, például akut betegsége, ami kizárja aktuálisan az oltásnak a felvételét. Ennek a menete nagyon egyszerű, nyilván már be van regisztrálva, aki a harmadik oltást szeretné igényelni, mert az első két oltást már felvette, ők vagy a háziorvosuknál vagy a kórházi oltópontokon bejelentkeznek, kapnak egy időpontot és elmennek a harmadik oltásra. Ezt nyilván mindenkinél egyénre szabottan kell megállapítani, hogy melyik az a védőoltás, amit harmadjára érdemes felvennie” – nyilatkozta dr. Kiss Csaba háziorvos.

Jelentős a védettség

Müller Cecília, az országos tiszti főorvos is az oltás felvételére buzdít. Úgy fogalmazott, a negyedik hullám küszöbén vagyunk, azok között, akik megkapták a koronavírus elleni vakcina szükséges dózisát, mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki. Jelenleg valamivel több mint 5 millió 507 ezer fő kapta meg eddig mind a két oltását Magyarországon, ők igényelhetik a harmadikat, ha már eltelt négy hónap a második vakcina felvételétől, illetve konzultáltak az orvosukkal.

Sok a fals információ

„Az a tapasztalat, hogy sajnos közel sem elegen kérik a harmadik oltást, mint ahogy az első két védőoltást sem vette fel elegendő számú ember, ez az általános tapasztalat. Ez a harmadik oltásra fokozottan igaz. Ennek nyilván számos oka van, az a probléma, hogy nagyon sok fals információ kering a különböző közösségimédia-felületeken és ez rengeteg embert elbizonytalanít a védőoltás felvételével kapcsolatosan. A megfelelő tájékoztatás, illetve a megfelelő orvos-beteg bizalmi kapcsolat, ami alapja lehet, hogy minél több ember felvegye az oltást” – tette hozzá dr. Kiss Csaba.

Folyamatos a regisztráció és az oltás

A negyedik hullám közeledtével a még beoltatlan, felsőoktatásban részt vevő hallgatókat és tanárokat is az oltás felvételére biztatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a tárca ezzel kapcsolatban ajánlásokat is küldött az intézményeknek. Közben folyamatos a 12–18 éves korosztály oltása is. Eddig közel 48 ezer 12 év feletti általános és középiskolás fiatalt regisztráltak előzetesen a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra. Az iskolai oltásokat ezen a hétfőn és kedden, valamint csütörtökön és pénteken tartják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. A diákok Pfizer-vakcinát kapnak. A 12 év feletti korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége is, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra és 171 ezren már fel is vették azt, tehát több mint a 80 százalékuk.