Hangszert a kézbe – Országjáró könnyűzenei sorozat Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza ad otthont az országjáró „Hangszert a kézbe” interaktív könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozatnak, amely március 25-től 27-ig várja a zeneszerető városlakókat. A kiállítás a Vikár Sándor Zeneiskolában tekinthető meg.

Hétfőn délelőtt megnyitotta kapuit a Hangszert a kézbe országjáró programsorozat. A megnyitó ünnepségen Benkő Zsolt gitárszólójára táncoltak és nagyszerűen szórakoztak a legkisebbek. Az évről évre népszerűbb programsorozatra idén több mint 2000 fő regisztrált Nyíregyházán.

„Több mint 7 évvel ezelőtt kitaláltuk, akkor ez volt az egyik legfontosabb gondolat, hogy kevés a hangszerbolt és nagyon kevés olyan lehetőség van, hogy le lehessen venni, hiszen egy hangszer az nem egy könyv, hogy leveszem, belelapozok. Ezt kézbe kell venni. Itt nagyon nagy segítség az, hogy nemcsak levehetem, de ott vannak a kollégák, akik segítenek, hogy hogyan kell ezt a gitárt fogni, hogy kell egy dobverőt, vagy egy zongorához leülni, mert bármilyen szomorú, de azért az nem egyértelmű, és ez a gyerekeknek nem annyira egyértelmű, de jó látni, amikor valakinek ez sikerül és felfedezi” – hangsúlyozta Bajnai Zsolt, a Hangszert a kézbe sorozat ötletgazdája.

Ez a kezdeményezés egyedülálló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik szeretnének részt venni interaktív zenei órákon és megismerni a zene örömét. A zeneiskola valójában egy igazi hangszerbirodalom, ahol a gyerekek számos klasszikus hangszerrel találkozhatnak és kipróbálhatják azokat.

„Hivatalosan 6 éves kortól tudnak a zeneiskolában tanulni, de azért nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kisebb korosztálynak is tudjunk valami kis élményt szerezni, így már az óvodás korosztálynak is tartunk ilyen hangszersimogató előadásokat” – emelte ki Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A Hangszert a kézbe programsorozathoz már három éve csatlakozott Nyíregyháza. Az elmúlt évek során a kezdeményezés egyre népszerűbbé vált, kezdetben a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont az interaktív zeneóráknak. 2023-tól a Vikár Sándor Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja a megfelelő környezetet a zenélés és szórakozás élményéhez.

„Akik eljönnek, gyerekek, felnőttek, azok nemcsak a kezükbe vehetik a hangszereket, hanem olyan digitális csodák is vannak, amelyekkel zenét lehet kreálni, keverőpult, dj pultok, olyan eszközök, amelyekkel az ember, hogyha nem is ért az instrumentális zenéhez, akkor is élményt kap és ezáltal is azt hiszem, hogy a fiatalok közelebb kerülhetnek egy olyan világhoz amely egy kicsit kikapcsolhatja őket, amely kicsit felemelheti, lelkileg, szellemileg frissítheti. Nyíregyházán nemcsak itt, a Vikárban van hangszeres képzés, hanem magániskolákban is van ének-zenei képzés is, nagyon komolyan folyik a Kodály Zoltán Általános Iskolában” – mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Hangszert a kézbe programsorozat célja, hogy összehozza az embereket a zenélés és a kreatív kifejeződés öröméért. Ez egy nagyszerű lehetőség mindenkinek, aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni, zenélni, vagy csak egyszerűen jól érezni magát.

Kapcsolódó galéria

Hangszert a kézbe 2024