Handlétól a Grand Caféig – Kiállítás nyílt a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Trifonov Éva

Szent Iván éjjelén nyílt a Sóstói Múzeumfalu fogadóépületének impozáns kiállítótermében a Handlétól a Grand Caféig című utazó tárlat, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményéből. Tálalóeszközök, ital- és étlap, korabeli dokumentumok, fotók is szerepelnek a gyűjteményben.

 

A handlétól, vagyis az ószeres, házaló léttől, a hangyakereskedelemtől, szatócsbolttól a nagy vendéglátóhelyek vezetéséig jutottak a szorgalmas zsidó családok az emancipációs törvény kedvezményei nyomán. Ennek a felemelkedésnek a történetét, családtörténeteket is bemutat az utazó kiállítás.

„A célja az volt, hogy bemutassa az 1867 és 1918 közötti zsidóság felemelkedését. Az 1867-es emancipációs törvényt követően a zsidóság társadalmi megítélése megváltozott. Pozíciója megerősödött, és innentől vehetjük észre – különösen a fővárosban –, hogy elindul gazdasági és társadalmi felemelkedésük. Innentől kezdve látjuk azt, hogy olyan kereskedelem indult be, amivel létrejöttek kávéházak, kereskedések. Ezeket a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumhoz kapcsolódó relikviákat és családtörténeteket mutatja be a kiállítás” – szólt az utazó tárlatról Baloghné dr. Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Az igazgató kiemelte pl. a New York kávéházat, amelynek a története megelevenedik, és olyan műtárgyak is bekerültek a kiállításba, amelyeket eredetileg is használtak a New York kávéházban annak idején.

„A kiállításnak különlegessége, hogy hozzátettünk egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kiállítási részt is, amelyben bemutatják azt, hogy megyénkben is fontos szerepet töltöttek be a kereskedelem területén a zsidók. Megemlítjük a szalkai Schwartz családot is, vagy bemutatjuk azt, hogy kis falvakban is milyen fontos volt a zsidóság szerepe, különösen a kereskedelem terén” – folytatta a tájékoztatót az igazgató.

A szatmári vidéken a Klein család kereskedései emelkednek ki. A megye központi szerepet töltött be ezen a területen. Nem volt olyan község, nagyobb település, ahol ne lett volna pl. zsinagóga.

A tárlat célja az is, hogy bemutassa – nem a II. világháborúig tartó időszakot, hanem – azt a virágkort, amelyet ez a közel 50 év karol fel – fogalmazott Szűcs Zsuzsanna. Ez volt az az idő, amikor ez az etnikum kiemelkedett, és megteremtette azt a közeget, mellyel a művészetet és a kultúrát is támogatta. Szeptember 4-ig, a Régi Magyarország ízei rendezvény napjáig látható a Handlétól a Grand Caféig című kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban.

Kapcsolódó galéria

A HANDLÉTÓL A GRAND CAFÉIG kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban