Hamis útlevéllel akart Ukrajnába szökni a svéd férfi

A vádirat lényege szerint a vádlottat Svédországban gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt körözték, vele szemben európai elfogatóparancsot is kibocsátottak, melynek alapján Londonban vették őrizetbe az elmúlt évben. Mivel Londonban óvadékot tett le, ezért nem tartóztatták le, hanem szabadlábon várhatta sorsa alakulását. A vádlott 2018. év elején megismerkedett egy angol férfival, aki vállalta, hogy 4000 euróért eljuttatja Ukrajnába, mert így megakadályozható lenne az, hogy Svédországnak kiadják. A kiadatás egyébként 2018. november 5. napján lett volna esedékes. A vádlott Londonban beszerzett egy hamis paraguayi és egy dél-afrikai útlevelet is, majd az előbbi felhasználásával repülővel Franciaországba utazott angol ismerősével, onnan pedig 2019. január 3-án gépkocsival Budapestre. Budapesten találkoztak a két ukrán társukkal, akik a pénzből 3000 eurót kértek maguknak, majd közösen gépkocsival a beregsurányi határátkelőre indultak. Az útlevélellenőrzés során a svéd férfi átadta a hamis paraguayi útlevelet, amit a rendőr gyanúsnak talált, ezért azt tüzetesebben megvizsgálta. Ezalatt a vádlott elsétált a határátkelőhelyről, és egy közeli településen nem sokkal később igazoltatták is a rendőrök, akiknek már a hamis dél-afrikai útlevelet mutatta be. A rendőrség a vádlottat őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását, hiszen a szökésétől, elrejtőzésétől tartani lehetett.

 

A rendőrségi fogdán a vádlott öngyilkosságot kísérelt meg, ezért az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kellett átszállítani.

 

Az ügyész két rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a svéd férfit, és ezért vele szemben elzárás büntetés kiszabását indítványozta.

 

Időközben a vádlott három társát a Vásárosnaményi Járási Ügyészség gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította vagyoni haszonszerzés végett elkövetett embercsempészés bűntette miatt. A vádlottak mindegyikét a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. Egyúttal a svéd férfitől kapott összesen 4000 euróra vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, azaz egy fillérrel sem gazdagodnak a bűncselekmény révén. Az ítélet jogerős.


Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség