Hálózatmosás és szerelvény-karbantartás: nyáridőben is biztonságos az ivóvíz-szolgáltatás
Fotó: Illusztráció

Szezonális feladatait végzi a Nyírségvíz Zrt. A nyári karbantartások mellett jellemző a tavaszi-nyári időszakra a szabálytalan vízvétel mennyiségének emelkedése, és a nagy esőzések miatt ilyenkor derül fény az illegális csatornabekötésekre is.

A Nyírségvíz Zrt. 91 településre, 38 vízműtelepről, 347 ezer fogyasztó és 6920 vállalkozás számára biztosítja a nap 24 órájában az egészséges ivóvizet. Idén is folyamatosan végzik a szokásos nyári karbantartást.

„Ezeket a karbantartási feladatokat minden évben elvégezzük a hálózaton és a vízműtelepeken is. Ezek ütemtervekhez kötöttek, ez adja a kellő biztonságot, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet tudjunk szolgáltatni” – jelentette ki Tormássi Géza, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási műszaki vezetője.

A szakemberek megfelelő technológiával végzik a víz vas- és mangántartalmának megszüntetését, illetve az arzén elfogadott értékének beállítását. A karbantartás része a hálózatöblítés, így a nagy vízsebesség segít megszüntetni a csatornák falán a káros anyagok lerakódását.

„A járvány idején tapasztaltuk, hogy érdemi nagy változás a vízfogyasztásban nem volt, az időjárás az viszont befolyásolja. Most egy csapadékos időszak után vagyunk, ilyenkor a kiadott vízmennyiségeink csökkennek heti szinten. Üzemvezetői megbeszéléseken ezeket értékeljük. Most azt láthattuk, hogy az előző időszakhoz képest, amikor volt az a nagy meleg, 7-8%-os csökkenés volt tapasztalható” – folytatta a műszaki vezető.

A társaság az illegális vízvételezéssel szemben is kénytelen fellépni. A gyakori ellenőrzések, illetve az önkormányzatokkal való folyamatos kapcsolat segít a törvénytelen vízhasználás felderítésében. A szolgáltatás megfelelő háttérrel bír, jó minőségű és elegendő vizet adnak a fogyasztóknak, úgyhogy bátran nyissák ki a csapot – kérte a szolgáltató munkatársa.