Hadmérnöki képzés – A Magyar Honvédséggel tárgyal a Nyíregyházi Egyetem
Fotók: Szarka Lajos

Hadmérnöki képzést szeretne indítani a Nyíregyházi Egyetem, ezért az intézmény tárgyalásokat folytat a honvédséggel. Csütörtök délután Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter is ellátogatott a Tavaszi zsibongás kulturális toborzó rendezvényre, ahol a vezérkari főnökkel együtt megismerhették a Nyíregyházi Egyetem álláspontját a képzés kapcsán.

Tavaszi zsibongás névvel szervezett kulturális délutánt a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ csütörtök délután. A program célja a katonai toborzás, a honvédség létszámának növelése, a különböző szolgálati formák bemutatása volt.

A katonaság múltja, jelene és jövője

A vendégeket dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte, aki beszédében kiemelte, Nyíregyháza egy gazdag múlttal rendelkező katonaváros, amely sok jó katonát adott a hazának az elmúlt évszázadokban. A mögöttünk álló évek tapasztalatai alapján pedig úgy tűnik, jövője is van a katonaságnak a megyeszékhelyen.

Az elmúlt évek első nagy eseménye a Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása volt, amely az országban először Nyíregyházán alakult meg 2018-ban. A másik fontos esemény itt az egyetemen történt, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium indulása, ez 2021-ben volt. A mai programunk az egyetemen folytatódott, ahol nagyon fontos és reménykeltő tárgyalásaink voltak” – tette hozzá a város polgármestere.

Nagyszabású tervek

A honvédség a Nyíregyházi Egyetem kapcsolata már hosszú évekre tekint vissza, így nem volt kérdés, hogy az intézmény biztosítja a Tavaszi Zsibongás kulturális rendezvény helyszínét. A felsőoktatási intézménynek pedig nagyszabású tervei is vannak a jövőre nézve.

Tárgyalások folynak a honvédséggel olyan tárgykörben, miszerint szeretnénk közös képzéseket is indítani. A jövőt illetően ezek a részletek még nem láttak napvilágot, de elmondhatom, hogy a mai nap és a mai tárgyalás igen hatékony és igen gyümölcsöző lehet az egyetem és a honvédség számára is. A mai Tavaszi Zsibongás című rendezvényünket a miniszter úr és a vezérkari főnök úr is megtisztelte. A tárgyalásokon olyan kapcsolatba kerültünk velük, hogy sikerült elmondani azokat az álláspontokat, sikerült egyeztetnünk azokat a nézeteket, amelyek közelebb vitték a lehetőséget a Nyíregyházi Egyetemen a hadmérnöki képzés irányába” – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellára.

A honvédség mindig nagy figyelmet fordít Nyíregyházára a katona múltja miatt, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és ez a régió adja a legjobb toborzási adatokat – mondta a honvédelmi miniszter Nyíregyházán. Nehéz idők járnak, a veszélyek korát éljük, ez egy komoly realitás, tette hozzá a miniszter. Nem tudjuk úgy bekapcsolni a tv-t, hogy ne találkoznánk egy háborús hírrel – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Most jó lenni katonának”

Az az állításom, javaslatom, ajánlatom van mindannyiunk számára, hogy most jó lenni katonának. Soha ekkora össztársadalmi figyelmet nem kapott a honvédség, a biztonsági körülmény romlás miatt az embereket foglalkoztatja a háború. Az emberek egyre fontosabbnak tartják azt, hogy meg tudjuk védeni magunkat és az ehhez szükséges képességeket még most békében, pont a háború elkerülésének érdekében kellő időben professzionálisan jól átgondoltan felépítsük. Tehát a társadalom figyelme rajtunk van, a politikai támogatottságunk, a kormány eltökélt támogatottsága nyilvánvaló és soha nem látott mértékű. Magyarország 2010 előtt a nemzeti összköltségvetésének fél százaléka környékén költött erre a kérdésre. Olyan mondatok hangzottak el, hogy a haderő fejlesztés megúszható és meg is kell úszni. Az első Orbán kormány kezdte el azokat a lépéseket és azokat a döntéseket, amelynek a gyümölcseit most élvezhetjük és már a NATO elitbe tartozunk azzal, hogy a költségvetés 2 százalékát költjük a haderő fejlesztésére” – mondta köszöntőjében  Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, viszont nincs NATO a nemzeti haderők nélkül. A tartalékosok nagy értéket jelentenek a munkaadóknak, képzettségüket, fegyelmezettségüket és felkészültségüket a haza védelme mellett a civil munkájukban kamatoztathatják.

 

Kapcsolódó galéria

Tavaszi zsibongás az egyetemen