Hadiipari üzem jön létre Nyírteleken
Címlapkép: ELTA EL/M-2084 MMR antenna Izraelben. Fotó: United States Missile Defense Agency / Wikimedia Commons

Radarok előállítására alkalmas üzemet hoz létre Nyírteleken a magyar állami résztulajdonban lévő Rheinmetall Hungary Zrt – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

A nyírségi üzemben zajlik majd a magyar légvédelem modernizációjához szükséges korszerű rádiólokátorok előállítása, amelyek beszerzéséről 2020 decemberében írt alá szerződést Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

Az izraeli IAI ELTA cég aktív fázisvezérelt (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le, amelyeket évtizedeken keresztül szintén Nyírteleken javítottak és korszerűsítettek a HM Arzenál Zrt. létesítményében.

Magyar beszállítók már a program első fázisában részt vesznek, amikor a lokátorokat izraelben szerelik össze. A második fázisban, 2025-től az összeszerelés is az új nyírteleki radarüzemben történik.

A bejelentést követően a Rheinmetall cégcsoport képviselői Maróth Gáspár kormánybiztos kíséretében Nyíregyházán kaptak tájékoztatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye kínálta további ipari együttműködési lehetőségekről.

2020-ban több hadiipari üzem létesítését is bejelentették, például Zalaegerszegen és Kaposváron lánctalpas és kerekes harcjárművek gyártására, Várpalotán pedig nagy kaliberű lőszerek gyártására specializálódott üzemet hoznak létre a következő években.

 

Forrás: portfolio.hu