Ha meglesz a covid-19 vakcina, nem lesz kötelező beadatni
Fotó: Illusztráció

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart a kormány döntéseiről.

90 nap rendkívüli jogrendet kér a kormány

A vírushelyzet folyamatosan romlik, különösen Európában és ez alól Magyarország sem kivétel. Az aktív esetszámok ma Magyarországon a tizedik az Európai Unióban, az átlagos halálozás szám az európainak a fele. Egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, és ez mára átlépheti az ötezret.

Jelenleg akcióképességre van szükség, mert a maszkhasználat szigorításának elrendelése is két hétbe telt.

A kormány azt kéri az Országgyűléstől, hogy a veszélyhelyzetet 90 nappal hosszabbítsák meg.

A cél hogy 15 napon belül intézkedések szülessenek és a kormány döntései hatályban maradhassanak.

A közlekedés is veszélyforrás. Ezért a fővárost és a megyei városokat is arra kérik, hogy sűrítsék a járatokat. A kormány ingyenes parkolást rendelt el az egész országra kiterjedően.

A kijárási korlátozás azt szolgálja, hogy ne legyenek éjszakai összejövetelek.

Komoly felelőssége van az intézményeknek, tulajdonosoknak.

A szabályok be nem tartása azt jelenti, hogy bezárjuk stadionokat, boltokat, ahol szabálytalanságokat követtek el  mondta a miniszter.

Elmondta, hogy újra összeül a rendkívüli jogrendi akciócsoport és naponta tart üléseket az operatív törzs is. A kormány hetente ülésezik a jövőben.

Szijjártó Péter pénteken közölte, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. A miniszter jól van, járványügyi protokollt ő is betartja.

A koronavírus betegek számára 32 ezer ágy áll rendelkezésre, míg a teljes kapacitás 67 ezer.

A védekezéshez szükséges eszközökben Magyarország jól áll, például harmadikok vagyunk Európában az 1 millió főre jutó ágyszám tekintetében.

„Ami hátrányunk az egészségügy finanszírozásában, az most előnyünkké válik” – mondta.

Jelenleg elegendőnek tűnnek a védelmi intézkedések

A kormány arra számít, hogy ha betartják a most életbe léptetett szigorúbb szabályokat, akkor nem lesz szükség újabb intézkedésekre.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy ha szükséges, akkor a kormány újabb megszorító döntéseket hoz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint téves az Európai Bizottság szóvivőjének nyilatkozata, hogy engedélyhez kötött az unión kívül behozott vakcina. A védőoltás nem lesz kötelező és aki akarja azt ingyenesen hozzájuthat.

 

Forrás: hirado.hu