Ha már nem a kocsmába mennek, mi győztünk!

A hodászi származású Orgován Attila, miután összedőlt a háza és elvesztette a feleségét, egy szál ruhában Nyíregyházára utazott. A férfi saját elmondása szerint itt egy ideig hajléktalanként élt, és keresetét alkoholra, játékgépekre költötte. A férfi végül a nagykállói kórház addiktológiai osztályán, orvosai segítségével szabadult meg az alkoholfüggőségétől.

– Ahhoz, hogy le tudjam tenni a szert, úgy gondolkodtam, hogy addig, míg abban a koszos, büdös hajléktalanban nem látom meg az embert, addig én sem vagyok ember. Tehát fel kellett ismerni, hogy mennyire vagyok ember, még akkor is, ha bukott ember vagyok – mondta Orgován Attila.

További képekért kattintson a fotóra!

Attila most egy missziós szolgálat munkatársa és minden alkalmat megragad arra, hogy sorstársain segítsen. Az Oltalom Szeretetszolgálat – Szenvedélybetegek Nappali Ellátása is azon fáradozik, hogy minél több hátrányos helyzetű ember tudjon megszabadulni függőségétől. Pályázaton elnyert forrásból 30 hajléktalannak fognak segíteni abban, hogy ne az alkohol legyen számukra az egyetlen mentsvár. A Gyógyuljunk együtt! elnevezésű programban a résztvevők számára rövidesen speciális rehabilitáció indul. Alkotói munkával, értelmes elfoglaltsággal igyekeznek majd a szenvedélybetegeken segíteni. A szakemberek hozzáfűzték, hasonló programot már korábban is szerveztek, és annak nagyon jók a tapasztalatai.

[REKLAM]

– Volt már hasonló programunk, és a hajléktalanok maguk kérték, hogy ha hasonló programra fogunk pályázni, akkor részt vehessenek benne, mert érzik a hasznát; nem lent ülnek, nem kocsmáznak, nem az utcán vannak, hanem itt konkrét feladatokat kapnak. Az apró szolgáltatásainkkal pedig eltereljük a figyelmüket, illetve nagyon jó hangulatot sikerül teremteni – mondta el Pappné Glovács Erika, az Oltalom Szeretetszolgálat részlegvezetője.

Pirográffal készített fametszetek, kézimunkák és gipszöntvények láthatók az Oltalom Szeretetszolgálat egyik foglalkoztatótermében. Itt folyik majd a Gyógyuljunk együtt! program is, és főként kézműves foglalkozásokon vehetnek majd részt a szenvedélybetegek, emellett pedig szakorvosok fognak nekik előadásokat, tréningeket tartani. A program hat hónapon keresztül tart majd a Rákóczi utcán.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)