Gyermekkönyvhónap - A kedvencek között: Nógrádi Gábor

Gyermekkönyvhónap - A kedvencek között: Nógrádi Gábor
Gyermekkönyvhónap - A kedvencek között: Nógrádi Gábor

Bár május 31-én véget ért az idei online Gyermekkönyvhónap, hátra van még a Lóci óriás lesz rajzpályázat eredményhirdetése. A könyvtár Facebook-oldalán és a YouTube csatornán a továbbiakban is rákereshetnek az eseményre érkezett videókra.

A Móricz Zsigmond könyvtár online felületén a játékok és könyvajánlók között köszöntik a legnépszerűbb szerzők a gyerekeket, köztük Nógrádi Gábor is, aki Nyíregyházán született. Itt töltötte gyermek- és ifjúkorát. 9-10 éves volt, amikor verseket kezdett írni, majd novellákat, humoreszkeket. Debrecenben építőgépész-technikusi oklevelet szerzett, majd az ELTE népművelés–könyvtár szakán kapott diplomát. Első sikeres ifjúsági regénye a Gyerekrablás a Palánk utcában, melyből filmet is forgattak. Pete Pite című könyve 2000-ben IBBY-díjat kapott, az év legjobb ifjúsági könyvének járó kitüntetést. 2012-ben elnyerte a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként a Janikovszky Éva-díjat. És amit bárki tudhat, ő írta a Sose halunk meg című Koltai film forgatókönyvét. De a Csocsó, a Meseautó, a Hippolyt vagy az Egy szoknya, egy nadrág is az ő munkája.

Nógrádi Gábort terveiről, születő munkáiról is kérdeztem.

Folyton tanítok. Egész életemet ez mozgatta, regényeim is didaktikusak – mondta az író. Film? Az nincs. Pedig minden könyvet úgy írok, hogy film lesz belőle, de ifjúsági mozi mostanában nem készül.

És akkor vissza a könyvtárba, a Gyermekkönyvhónaphoz! A 120 éve született Szabó Lőrinc emlékére hirdette meg a könyvtár a Lóci óriás lesz című rajzpályázatot. A képek szintén felkerültek az online térbe, így június 9-ig szavazhatnak a közönségdíjra. 10-én lesz az eredményhirdetés. A győztesek könyvjutalmát személyesen juttatják majd el a gyermekkönyvtár dolgozói.