Gyereknapi ajándék – Új játszóteret kapott a Magyar Vöröskereszt anyaotthona

Játszóteret kapott ajándékba a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének anyaotthona. A több mint másfél millió forintos játékot egy egyház ajánlotta fel a szervezetnek, a játszóteret készítő vállalkozó pedig felajánlotta, hogy biztosítja a forrást a játékok telepítésére és engedélyeztetésére. Az ellátottakat gyereknap alkalmából lepték meg ezzel az ajándékkal.

Rögtön birtokba is vették az új játszóteret a gyerekek az anyaotthonban, nagy ajándék ez mind a gyerekek, mind a Vöröskereszt számára. Az intézmény 1998 óta működik, 30 férőhelyen tudnak segíteni azoknak az anyáknak és gyerekeiknek, akiket bántalmaztak. A másfél millió forintos játszóteret az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza adományozta a szervezetnek, az udvari játékot készítő helyi vállalkozó – miután ellátogatott az intézménybe – felajánlotta, hogy a játszóhely kialakítását, telepítését és engedélyeztetését finanszírozza, ami további 1 500 000 forint kiadás lett volna. Az egyháznak több szervezettel is aktív kapcsolata van az ország többi pontján.

„Nagyon fontos nekünk az egyházban, hogy ott segítsünk, ahol tudunk, ezért próbáljuk felvenni a kapcsolatot a Vöröskereszttel, illetve más szervezetekkel is kapcsolatban állunk és együtt dolgozunk. Más alapítványokkal is együtt dolgozunk, például Miskolcon, Debrecenben, Budapesten, de sok más területen is az országban. A hitelveinknek a része az, hogy segítsünk és támogassuk azokat, akik rászorulnak” – Nagy Krisztina, az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza kommunikációs igazgatója.

Segítség az anyáknak

Sokszor előfordul, hogy krízisközpontból vagy másik anyaotthonból kerülnek ide az ellátottak, akik az ország bármely pontjáról érkezhetnek és teljesen anonim módon működik a befogadásuk. Ebben az anyaotthonban jelenleg 9 család lakik. A gyerekek különböző életkorúak, a környékbeli iskolákban és óvodákban tanulnak. A jelzőrendszeren keresztül sokszor úgy fogadják be az anyákat az intézménybe, hogy nincs semmijük a saját irataikon kívül, őket a lehető legszélesebb körben próbálják támogatni. Egy-egy helyszínen másfél évig lakhatnak, innen vagy saját talpra állnak vagy pedig egy másik anyaotthonba kerülhetnek.

Bővült az anyaotthon

Ezt az intézményt nemrégiben sikerült bővítenie a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének.

„Pályáztunk európai uniós forrásra és a meglévő épületet egy 160 négyzetméternyi területtel sikerült kibővítenünk. Ebben négy új szoba került kialakításra, egy nagy közösségi hely, ami étkezőként is szolgál, illetve egy modern felszereltségű konyha, két fürdőszoba, illetve interjúszoba. Ez egy hiánypótló szolgáltatás, hiszen azok az anyák, akik bekerülnek ide, illetve a gyerekek is, jogász, pszichológus, fejlesztőpedagógus, mentálhigiénés szakember, igény szerint foglalkozik velük és ennek az intimitását igyekszünk megteremteni” – nyilatkozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

Az anyaotthon feltöltése folyamatos, sajnos nagyon sokszor fordul elő, hogy az anyának biztonságosabb, ha gyerekeivel együtt intézményi ellátásba kerülnek. Az új játszótér azért is nagy ajándék, mert itt marad az anyaotthon udvarán és a folyamatosan érkező új ellátottak is használhatják majd.