Gyenge fizikumú gyerekből nem lesz jó tesitanár sem

A magyar általános iskolás gyerekek 40 százalékának gyógytestnevelésre van szüksége, a magyar férfiaknak 10 évvel rövidebb a várható élettartamuk, mint a nyugat-európai társaiknak, és az elmúlt években a hazai testnevelés képzési színvonala sem meggyőző. Ezzel kezdte Mocsai Lajos a Testnevelési és Sporttudományi Szakkollégium sajtótájékoztatóját. A Testnevelési Egyetem rektorának elnökletével két napig tanácskoztak a Nyíregyházi Főiskolán a különböző felsőoktatási intézmények sportoktatói. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy sürgősen szigorítani kell a testnevelő szakra jelentkező diákok felvételi követelményeit, pontosabban kell meghatározni a képzésük tartalmát, és azt a követelményrendszert, amelynek teljesítése esetén diplomát kapnak.

– Az életmód, életminőség kapcsolatrendszerébe kell olyan embereket képeznünk, akik képesek arra, hogy a sporton keresztüli nevelőerőt és a küzdőképesség, önmegvalósítás, értelmi-érzelmi intelligencia fejlesztését felhasználják, illetve tudnak olyan pszichomotoros kultúrába olyan mozgásanyagot és olyan pedagógiát mellérakni, amelyből a kiművelt emberfő, a teljes ember, a tehetséges magyar fiatal kerül ki – mondta Mocsai Lajos.

További képekért kattintson a fotóra!

A testnevelő tanárok képzésének erősítését, a testnevelő szakra jelentkező diákok szigorúbb kiválasztását a Nyíregyházi Főiskolán is támogatják.

– Legyenek valóban felvételiztetve, gyakorlati felvételiztetve a hallgatók, mint ahogy régen ez történt. Csak úgy lehet minőséget elérni, hogyha a beérkező anyag, a hallgatói felkészültség olyan, amire lehet építeni is és lehet tovább fejleszteni. A képzésünkben is ezt képviseljük. A diplomagyártás helyett mi szeretnénk megőrizni a minőséget – véli Pásztorné dr. Batta Klára, a Nyíregyházi Főiskola Testnevelési és Sporttudományi Intézetének igazgatója.

A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy a kollégium a magyar sportélet javítása érdekében támogatja a hazai felsőoktatási intézmények bekapcsolódását a teljesítménysportba. Ezt a szakembereiken és a rendelkezésükre álló létesítményeken keresztül képzelik el. Emellett a kollégium nem látja akadályát annak sem, hogy a mozgássérültek is részt vehessenek a sportképzésben. Számukra kiváló lehetőség például a sportszervező szakirány elvégzése.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)