Görbe tükrök – Fekete komédia a Művészben

Az esztendő utolsó bemutatója a Görbe tükrök, mely az energiaválság miatt a Művész Stúdió színpadára született. Új darabként  ezzel az amerikai játékkal várja télidőben nézőit a Móricz Zsigmond Színház. A fekete komédia témája az énkeresés és a családállítás. Az előadás rendezője Kovács Lehel. Legközelebb december 29-én kerül színre a Görbe tükrök. 

Kovács Lehel, a Katona József Színház művésze, filmek, tévésorozatok szereplője rendezte a darabot, aki még a próbafolyamat elején így fogalmazta meg az összefüggéseket és kapcsolódásokat, azt, hogy mit mutat a görbe tükör.

„Talán a tökéletlenségeinket és a sérüléseinket a humánum mezsgyéjén, felmutatja azt, hogy az ember mennyi sérülést gyűjt össze. Nekem nagyon rokon ez az Óz, a nagy varázslóval, hogy behelyezek egy teljesen idegen embert egy forgószél által, egy csomó sérült és másnak látszó lény közé. Tehát van egy oroszlánunk, aki gyáva. Van egy szívtelen bádogemberünk, és itt is nagyon sok hasonló látszat van, vagy görbe tükör, amely a darab folyamán talán kitisztul.” -  mondta Kovács Lehel.

A rendező szerint többek között arra is jó a színház, hogy az embernek valamiféle muníciót adjon  a továbbéléshez. 

Képzelet és valóság, tükrök és csaló, görbe tükrök. Néha talán jó is lehet, ha az ember elveszíti az emlékezetét. A darab férfi főszereplője nagyon óvatosan fogalmaz, mérlegel, mit mondhat az előadás kapcsán, ne legyen poéngyilkos.

„Fekete komédia. Én nagyon szeretem ezt a műfajt. Nyílt, vicces, igen komoly téma, de a jellem- és a helyzetkomikumok kapcsán ezek úgy vannak kibontva, hogy alapvetően a humoros oldaláról van megközelítve a dolog. Elég szabadszájú, viszont nem trágár. Hogy visszatérjek, nem szeretnék elárulni olyan  dolgot, amit nem szabad, lévén alapvetően ez egy krimi szál.” - fogalmazott Horváth László Attila,  Jászai-díjas művészünk.

Az előadásban mások mellett Szabó Márta, Horváth László Attila, Pregitzer Fruzsina, Tóth Károly és István István játszik. A Görbe tükrök december 29-én, január 7-én, 13-án és 20-án  szerepel a Művész Stúdió műsorán. Ezen a színpadon  láthatják a felújított Új stílusgyakorlatokat is ebben a hónapban, 27-én és 28-án.