Goethe Nyíregyházán – A helyi német-magyar kapcsolatokat erősíti a Goethe Intézet

Városunk földrajzi helyzete és pezsgő kulturális élete hívta fel a szervezők figyelmét a nyíregyházi lehetőségekre. Hosszú és alapos szervezőmunka előzte meg a szerdai találkozót.

Apropója az, hogy Nyíregyháza támogatja és támogatta Debrecen Európa Kulturális Fővárossá válásának a törekvéseit. Kötöttünk egy előmegállapodást is már ezzel kapcsolatban, és azt gondolom, hogy ez keltette fel a Goethe Intézet figyelmét, mely Debrecenben az egyetemen jelentős erőkkel képviselteti magát. Ez azért jó, mert a német nyelvterületet, és azt a fajta kulturális, turisztikai igényt, amit ők képviselnek azzal a nagy háttérrel, ami nekik van, az soha nem árt, ha Nyíregyházán megjelenik.

– osztotta meg szerkesztőségünkkel az információt Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A Budapesten 1988-ban létrehozott Intézet a német kulturális világhálózat egyik fiókja. Legfőbb feladata a német nyelv népszerűsítése, tanítása, illetve kulturális értékek és együttműködések támogatása.

Michael Müller-Verweyen, a Budapesti Geothe Intézet igazgatója elmondta:

Nagyon gyakran előfordul, hogy kulturális programokat, ajánlatokat a fővárosban terveznek meg, azok kerülnek vidékre, és ezek nem mindig azok, amik találkoznak a vidék igényeivel. Azért vagyunk mi most itt, hogy megtudjuk, mire is van szüksége a városnak.

Túl a debreceni MODEM-ben 10 napja nyílt Global Control kiállításon, érdekli tehát az intézet munkatársait vidéki városok kínálata és lehetősége. Nyíregyházához ezidáig a KölcseyFerenc Gimnázium német tagozatos osztályának testvériskolája, illetve a Krúdy Art Mozi Goethe mozija kapcsolja az Intézetet.

A konkrét elképzelés magyar táncok koreográfiájára vonatkozott, de a kulturális párbeszéd szereplői nyitottak a fővároson túli kultúraközvetítők aktivitására.

Az intézet terveiből az is kiolvasható, hogy a Helyi párbeszéd projektben keresnek olyan nyíregyházi egyetemistákból álló csoportot, akikkel további együttműködést terveznek.

 

Matyasovszki Edit