Gobelinek reneszánsza: egyre aktívabbak az alkotó idősek!

Megnyílt az Alkotó Idősek kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban. Évről évre növekszik az Idősügyi Tanács, illetve az önkormányzat pályázatára jelentkezők száma. Emellett szerencsére bővül a műfaji sokszínűség is. Kétségkívül reneszánszát éli a gobelin. A kiállítást október 12-ig láthatják.

Olajképekkel pályázott az Alkotó Idősek közé az I. díjazott, dr. Gácsi Zoltán. A képzőművészet csak szabadidős tevékenység volt életében. Autodidakta alkotó, bár informális képzésben részesült a Medgyessy Képzőművészeti Körben, ahol jócskán kaptak szakmai tanácsokat. A pataki vár vörös tornya, a három fageneráció és a fokföldi ibolya című három olajkép hozta meg számára a győzelmet. A Borsodból származó úr Debrecenben töltötte aktív éveit, most Nyíregyházán nyugdíjas.

„A munkám, az a kísérleti atommag-fizikus volt. Tehát közvetlen kapcsolat nincs a kettő között. Távoli a két terület első látásra, de valójában a módszertanban nem annyira. A részletekre oda kell figyelni, és a fizikusi tevékenységem így segítette a művészi munkát is. Úgy történt, hogy esténként, vagy csak hétvégén dolgoztam. Igazából a fotóval kapcsoltam össze az alkotást, és a képek alapján kerültek át a festmények vászonra”

 – mondta az I. díjazott, dr. Gácsi Zoltán. Derűvel és büszkeséggel fogadja minden esztendőben a kiállításokat az Idősügyi Tanács titkára. Őszintén úgy véli, hogy kreatívak az alkotók, munkáikkal örömöt okoznak nemcsak maguknak, hanem a kiállításlátogatóknak is. Külön kiemelte, hogy jól jön az elismerés, amiből ebben a korban már nem sok jut.

„Nagyon inspirálom az időseket mindenféle csatornán keresztül, mert nem jó unalomban élni. Azt is tudjuk, hogy van, aki magányosan él, mert elvesztette a párját. Sok az özvegy, vagy azt is tudjuk, hogy a fiatalok elfoglaltak, napközben nem tudnak jönni. Nincs olyan közeg, ahol egy idős ember kiteljesedhet. Kicsit karcsúbbak az örömök, és ezeknek a pótlására, és egyfajta lelki feltöltődésre kiválóan alkalmas az, hogy alkossanak”

– fogalmazott az Idősügyi Tanács titkára, Telepóczkyné Farkas Márta. 2015 óta hirdeti meg a pályázatot az Idősügyi Tanács javaslatára a kulturális központ. Egy esztendő kimaradt ugyan a pandémia idején, de töretlen a szépkorúak alkotókedve. Nagy meglepetésre hatalmas méretű gobelinekkel férfi is pályázott.

„Egyre többen, egyre színvonalasabb munkákat adnak be évről évre. Közel 50 alkotó, közel 150 alkotása tekinthető meg a kulturális központ emeleti galériájában. Tényleg mondhatom, ha valaki eljön megnézni a kiállítást, láthatja, hogy valójában amatőr munkák ezek, de némelyik felveszi a versenyt a profi alkotásokkal, tehát nagyon színvonalas”

– nyilatkozta a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, Mészáros Szilárd. Az Alkotó Idősek kiállítást október 12-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában. A zsűri döntése szerint II. helyezést Balázs Vali ért el, a harmadik pedig Korbicz Pálné lett. Szabó Gyuláné és Lippa Jánosné különdíjat kapott.