Gitársiker mesterhangszereken: két művészeti szakgimnáziumos növendék sikere Montenegróban
Ádám István, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendéke

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitáros növendékei egy online nemzetközi versenyen szerepeltek szép sikerrel. Czakó Erika művésztanár, a Montenegrói Gitárversenyre nevezte be két növendékét.

Ádám István III. helyezett lett, pedig születési éve szerint zeneművészeti egyetemistákkal került egy korcsoportba. Girincsi Márton a kommunikációs csatornában támadt zavar miatt hátrébb csúszott a 120 versenyző viadalában. Jó 10 éves munka előzte meg a közvetlen felkészülést, hiszen az előválogatóra készült 18 perces vágatlan zenei anyaggal már 2019 végétől foglalkoztak. A döntő napján pedig 10 tagú zsűri előtt játszottak az online bejelentkezés után különböző zenei stílusokban. Klasszikus gitárzenéről van szó, bár mindketten járatosak más műfajban, például a jazz világában is, de nyilván nem rocksztárnak készülnek. Kérdés persze, hogy mikor, kitől születtek a gitárra írt művek. Egyáltalán szóló, kamara vagy zenekari hangszerként tekintünk az akusztikus gitárra.

„Most egyre több kortárs zeneszerző van, az Akadémián is vannak fiatalok, akik különböző formációkban, nemcsak szólógitárra, hanem kamarazenébe  - ahol benne van a gitár -, vagy duókat vagy gitár triókat írnak. Én azt látom, hogy a tendencia nagyon abba az irányba megy, hogy ezt a magányos muzsikát kicsit kibővítsük. Igen, zeneszerzők ma is írnak gitárra és zenekarra. Nagyon sok híres mű született. Köztük van a Rodrigo Andaluz Concierto. És nagyon sok klasszikus zene, ha most visszagondolok Molinonak és Giulianinak voltak gitárversenyei, és akkor az 1700-as évekről beszélünk.”- tájékoztatott Czakó Erika.

A művésztanár szerint nagyon szép múltja van a klasszikus gitárnak, és még szebb jövő vár rá, melynek elődje a lant és a vihuela. Czakó Erika növendékei az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítványnál pályáztak és egy éves használatra nyertek 4 japán mesterhangszert, a hazánkban forgó 20-ból. Ha a példaképekről, ikonokról esik szó, természetesen felmerül az alapítvány alapítója, Dr. Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, egyetemi tanár neve is.

„Vannak Magyarországon nagyon híres művészek. Az én valamennyi növendékem példaképe Eötvös József, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének tanszékvezetője. Nagyon jól ismeri a fiúkat, személyesen is, dolgozott is velük. Csáki András szintén a Zeneművészeti Egyetemen tanít. Külföldön meg rengetegen vannak. Főleg fiatalok. A klasszikus gitár most nagyon-nagyon fejlődik. A külföldi előadóművészek szinte úgy nőnek ki, mint a gombák. Azért járunk nemzetközi versenyekre, hogy megismerjük ezeket a fiatal titánokat, fiatal tehetségeket.”- folytatta a művésztanár.

Girincsi Márton a Zeneművészeti Egyetemre készül, Ádám István pedig dobogós helyezése jutalmául Romániába és Montenegróba, két zenei fesztiválra, melyet a tervek szerint idén nyáron megtartanak. Emellett élvezi a népszerűséget, hiszen az Eötvös Alapítvány facebook oldalára feltöltött műsorát már több mint 6 ezren tekintették meg.