Games in Europe – Mediterrán vendégek a Bem József Általános Iskolában

'Játék Európában – egy végtelen történet' a címe annak a pályázatnak, melyet a Tempus Közalapítványtól  nyert  a Bem József Általános Iskola. Nyíregyháza vendégeit köszöntötték csütörtökön a városházán.

Görögországból, Ciprusról és Portugáliából érkezett 11 pedagógus, illetve iskolaigazgató és 16 gyermek a Bem Iskolába.  Nemcsak a tantermekben, de a családi környezetben is megy az ismerkedés, talán életre szóló barátságok születnek. Igazi európai kapcsolat ez a mostani itt Nyíregyházán.

Dr. Baloghné Mester Éva, a Bem József Általános Iskola igazgatója kiemelte:

Ez a program jó lehetőséget biztosít tanulóinknak és pedagógusainknak ahhoz, hogy egy kicsit kitekintést nyerjenek az Európai Unió más országában az oktatási rendszer, a gasztronómia, más kultúrák megismerése terén. Hét napig tartózkodnak most itt külföldi partnereink.

Az emelt szintű angol oktatás okán a Bem Iskolában természetesen angol a vendéglátás nyelve. Nem véletlen, hogy évente 20-30 általános iskolás diák szerez C típusú középfokú nyelvvizsgát. A vendégek vasárnap érkeztek, azóta gyűjtik a tapasztalatokat és az élményeket.  

Maria Lucena, Erasmus program Lisszabonból érkezett koordinátora és tanára azt mondta:

Csodálatos, hogy itt lehetünk Nyíregyházán ebben a programban, a másik két partnerrel együtt. A gyerekek fantasztikusan érzik magukat a családoknál. Rendkívül ízlik nekik az étel és nagy kedvvel vesznek részt a programokban. Azt gondolom, hogy így lesz ez a következő másfél évben is, és igazán gyümölcsöző kapcsolat fog közöttünk kialakulni.

A szakemberek szerint az említett országok pedagógiai programjában a miénknél több a kooperatív munka, a projekt beszámoló. Gyakran játszva tanulnak. Nyíregyháza címzetes főjegyzője a Városháza Krúdy Termében fogadta a vendégek képviselőit. Bemutatta a várost, annak nevezetességeit, hagyományait, majd levetítették azt a látványos kisfilmet, mely Sóstót éppúgy megörökítette, mint a Derkovits utca nagy cégeit.

Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző kiemelte:

Ismerjék meg, hogy a mi városunk egy jelentős település Magyarországon, egy fejlődő város, és nagyon nyitottak vagyunk a nemzetközi kapcsolatokra. Különösen azokra, ahol fiatalok találkoznak egymással, tapasztalatot cserélnek. Ezek az Erasmus pályázatok az Európai Unióban azt célozzák, hogy a játékon és a játékos tanuláson keresztül tudják egymást megismerni. Ez a pályázat is magyarra lefordítva körülbelül ezt a címet viseli.

A nyíregyházi Bem iskolások májusban viszonozzák a látogatást. Első alkalommal Ciprusra utazik négy diák és két kísérő pedagógus. A Tempus Közalapítvány másik nyertes pályázata pedig már márciusban Szicíliába engedi a Bemes diákokat és tanáraikat.